Foto: Publicitātes foto

Iecava ir salīdzinoši neliela pilsēta Bauskas novadā un saistošs galamērķis visiem, kurus uzrunā šarmanta senatnīga vide, saistoši kultūrvēsturiski objekti, dabas izzināšana un interesantas pastaigu vietas. Viena no neparastām un vēsturiski nozīmīgākajām vietām ir patriotisko iedzīvotāju iekoptais Dievdārziņš.

Dievdārziņš, saukts arī par Dieva dārzu, ir viens no senākajiem Iecavas kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem un iekļauts Latvijas aizsargājamo pieminekļu sarakstā.

Senvieta atrodas Iecavas upes krastā un no tās paveras gleznains skats uz upi un luterāņu baznīcu. Atrodoties Iecavas upes kreisajā krastā, virs 15 metru augstas kraujas ar vairākiem lieliem nobrukušiem dolomīta bluķiem pakājē, dolomīta atsegumi redzami vairāk nekā 200 metru garumā. Lejup gar upi ir vairāki Lieldienu avoti, kuri iztek no austrumiem pret sauli. Vietā, kur atrodas Dievdārziņa akmens, krustojas septiņas ugunsāderes un piecas ūdensāderes un šajā vietā liepām neaug galotnes. Dievdārziņš atrodas Latvijas aizsargājamo pieminekļu sarakstā.

Ar šo vietu saistās nozīmīgs vēstures notikums – 1812. gadā Francijas imperatora Napoleona karagājiena laikā uz Krieviju Iecavā notika divas kaujas starp krievu karaspēku un franču armijas prūšu vienībām – 7. jūlijā un 15. septembrī. 7. jūlija kauja Latvijas teritorijā bija pati nozīmīgākā un tās laikā prūšu vienība atradās Iecavas upes kreisajā krastā un no Dievdārziņa puses apšaudīja baznīcu. Pēc kaujas Dievdārziņā apbedīti šajās kaujās kritušie krievu un prūšu karavīri.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Bauskas pašvaldības tūrisma mājaslapas un Iecavas audiogida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!