Latvijā ir dažādi dabas objekti, kas rada īpašu interesi tos aplūkot. Viens no šādiem objektiem, kas vilina ar savu nosaukumu, ir Pārkalņu naudas akmens, kas atrodas Smiltenes novadā.

Jāatzīst, ka akmeni atrast nav tik viegli – tas atrodas Smiltenes novada Bilskas pagasta Zeltiņos. Taču tas noslēpies dziļi mežā, tāpēc, lai atrastu pareizo ceļu un norādi uz akmeni, jāizmanto navigācija. Iebraucot dziļāk mežā, redzama norāde. Dodoties uz priekšu pa taciņu, nonāksi pie iespaidīgā dabas objekta.

Virs zemes atrodas tikai akmens virsējā daļa, apmēram 25 kvadrātmetri. Akmens tilpumu noteikt ir grūti, jo tas nav atrakts, taču, kā minēts oficiālajā tūrisma ceļvedī "Visit Smiltene", tas varētu būt viens no lielākajiem dižakmeņiem Latvijā. Tāpat iespaidīgais brīnums ir iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā.

Akmens apkārtne ir labiekārtota un sakopta – tur atrodas informatīvs stends, kā arī soliņš, kur pēc akmens meklēšanas ekspedīcijas atpūtināt kājas.

Dižakmens tik tiešām ir interesants un apskates vērts objekts!


Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!