Foto: Rihards Freijs

Jelgava ir bagāta ar skulptūrām, kurām ir gan augsta mākslinieciskā vērtība, gan interesanti stāsti, kas sasaucas ar pilsētas kultūrvēsturi un šodienu. Tāpēc, sākoties aktīvajai tūrisma sezonai, Jelgavas reģionālais tūrisma centrs (JRTC) izveidojis jaunu maršrutu pilsētas iepazīšanai caur pilsētvides objektiem.

Jelgavā skulptūras savu vietu atradušas jau sen – pateicoties gan metālmākslas un keramikas simpozijiem, gan pasākumiem un dāvinājumiem. Katrai skulptūrai ir savs stāsts, ko šis jaunais maršruts atklās ikvienam zinātkāram ceļotājam.

Maršrutā iekļautas 23 pilsētā sastopamas skulptūras, tostarp vairākas tēlnieka Kārļa Īles veidotas skulptūras – "Sirdsputns", "Lietus ļautiņi", piemiņas zīme dziedātājai Norai Bumbierei, vides objekts "Laika rats 100" un skulptūra-strūklaka "Jelgavas students", kas ir viena no iecienītākajām tūristu pieturvietām Jelgavā. Tāpat maršrutā iekļautas mazāk zināmas un attālāk pilsētā esošas skulptūras, piemēram, "Lācēns", skulptūru grupa "Baltu tautu pasakas", "Sajaukt un salikt", "Fruktus bumbūls", kas daudziem būs jaunatklājums.

Maršruts ietver arī šamota skulptūru parku Pasta salā ar 13 lielformāta keramikas jeb šamota skulptūrām, kuras veidojuši Latvijas un Lietuvas keramiķi. Pavisam svaigs jaunums šajā vietā ir jelgavnieku Alda un Sandras Sproģu dāvinājums pilsētai – metāla skulptūra "Ritenis – soliņš", uz kura var arī uzkāpt un nofotografēties. Tāpat Jelgavas pilsētas svētku nedēļā, kas norisinās no 20. līdz 26.maijam, tika atklāta vēl viena jauna skulptūra pilsētā, kas arī iekļauta maršrutā – Māra Gaiļa un Gundara Kozlovska veidotā skulptūra "Laika vilciens" Ozolskvērā, kas veidota no 250 gadus senā dižozola, ko bojājuma dēļ nācās nozāģēt.

Maršruta "Jelgava – skulptūru pilsēta" garums ir 15 kilometri, un to iespējams mērot ar velosipēdu vai kājām divu līdz trīs stundu laikā. Maršruta sākums un noslēgums ir pie Sv.Trīsvienības baznīcas torņa, Akadēmijas ielā 1, kur var bez maksas saņemt šī maršruta karti ar skulptūru aprakstiem, atrašanās vietām un ieteicamo kustības maršrutu. Vairāk informācijas pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!