Brīdī, kad jādomā, ko apskatīt vai uz kurieni aizbraukt brīvdienās, cilvēki galvenokārt izvēlas apskatīt dažādus izreklamētus objektus – piemērotus tūristiem, ar aprakstiem, norādēm, tādus, par kuriem gan dzirdēts, gan lasīts. Tomēr ar Murjāņu trasi ir citādi – tā ir interesanta, bet ne visiem zināma vieta.

Latvijā ir ļoti daudz dažādu vietu, kur kāds noteikts objekts vai dabas ainava lēnām izzūd. Dažreiz šādas vietas ir pat interesantākas un uz brīdi ļauj atgriezties pagātnē. Viena no šādām vietām atrodas netālu no Rīgas – tā ir Murjāņu koka kamaniņu trase. Nu jau vairākus gadus tā kalpo tikai kā vēsturisks mantojums.

Kamaniņu trase celta pirms gandrīz 40 gadiem (1978. gadā). Trase tika izveidota, pateicoties Rolanda Albina Upatnieka iniciatīvai, kurš pats bija slavens latviešu kamaniņu braucējs un tiek dēvēts arī par latviešu bobsleja tēvu. Pēc sportista karjeras beigām (no 1977. līdz 1980. gadam) Upatnieks bija Latvijas PSR kamaniņu sporta izlases treneris un vēlāk (no 1980. līdz 1986. gadam) PSRS bobsleja izlases galvenais treneris.

Interesanti ir tas, ka ne tikai pati kamaniņu trase ir saglabājusies, protams, ar zināmiem defektiem, bojājumiem, bet arī citi objekti, piemēram, vingrošanas stieņi joprojām ir uz vietas. Trase izskatās tiešām iespaidīgi, bet arī nedaudz spocīgi. Iedomājoties to, kā pagātnē šeit viss darbojies, rodas mazliet pat sirreālas izjūtas.

Latviešu kamaniņu braucējs Pēteris Kalniņš, kurš pats dzīvo Murjāņos, teic: "Cik man zināms, pēdējās sacensības Murjāņu kamaniņu trasē notika 1987. gadā. Pēc tam nekādas aktivitātes vairs nav notikušas. Kad trase vēl bija vesela un nebija pussabrukusi, pa viņu brauca ar vasaras ragavām. Kaut kas līdzīgs kā mūsdienās, tomēr ar daudz vecākām kamanām". Viņš arī piebilst, ka "trase šobrīd ir diezgan bēdīgā stāvoklī. Šī kamaniņu trase ir diezgan populāra kā tūristu apskates objekts. Kaut gan aizmirsta, tomēr ļoti interesanta!"

Murjāņu trase atrodas pie Lojas upes, Murjāņos. Līdz vietai, kur atrodas Murjāņu kamaniņu trase, var nokļūt diezgan viegli, un trasi ir iespējams apskatīt, tomēr jāņem vērā, ka teritorija ir privātīpašums. Trase atrodas pa labi aiz Murjāņu sporta ģimnāzijas (braucot no Rīgas puses), tālāk uz trasi ved zemes ceļš.

Lūk, kā tur pašlaik izskatās.

Tiem, kas vēlas apskatīt Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi, kur notiek aktīva darbība, ir iespējams to brīvi apmeklēt jebkurā sezonā. Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!