Foto: Publicitātes foto

Aizputes muiža atrodas blakus Tebras upei, Dzirnavdīķa ziemeļu krasta augšdaļā. Tā ir gleznaina vieta ar senu vēsturi un daudziem apskates objektiem. Viens no galvenajiem ir Pilsmuiža, kuras telpās mūsdienās iekārtots novadpētniecības muzejs, bet senajos velvju pagrabos atrodas arī vīna darītava, kur var uzzināt ko vairāk par vīna darīšanu, kā arī nobaudīt turpat tapušo vīnu.

Foto: Publicitātes foto

Ēka celta 19. un 20. gadsimta mijā kā Aizputes muižas jaunā kungu māja. Tagad muižā tiek gaidīti ceļotāji – gan tūrisma informācijas centrā (TIC), gan muzejā un renovētajos pagrabos. 22. martā tas viss būs atvērts un īpaši gaidīs viesus. Atvērtā durvju diena un radošās darbnīcas Aizputes muzeja "Seno lauku amata prasmju" ekspozīcijā un Aizputes vīna darītavā sāksies pulksten 18. Būs atvērtas visas pagrabā iekārtotās jaunās ekspozīcijas durvis, un ciemos aicināts ikviens, jo īpaši gaidīti būšot vecāki kopā ar bērniem. Šajā dienā tiks atklāta ekspozīcija "Koka lietu darbnīcu", kurā strādāt ar rokas instrumentiem varēs galdniekmeistaru Gata Svipsta un Ģirta Brumsona vadībā.

Tekstilamatniecības ekspozīcijā audējas Laimas Alunderes vadībā notiks bizes pīšana-jauna audekla likšana stellēs lina dvieļu aušanai, bet saimes istabā "Akmens rakstu darbnīcas" vadītāja Māra Tīmane pulcēs uz kopīgu radošu darbošanos ar krāsām.
Ko jaunu uzzināt un pagatavot būs iespējas arī "Gatavosim kopā" darbnīcā, kuru vadīs Agrita Fausta. Ikvienam būs iespēja visu izmēģināt pašam vai arī vērot, kā, kopīgi darbojoties, top skaistas, noderīgas un garšīgas lietas. Piedāvātās aktivitātes ļaus Jums attīstīt savas spējas un talantus, satikt un mācīties jaunas prasmes no amata meistariem, kā arī radoši un interesanti pavadīt laiku kopā.

Foto: Publicitātes foto

Atvērto durvju dienas ietvaros apmeklētājiem būs atvērtas arī Aizputes vīna darītavas durvis, piedāvājot vīna degustāciju un sarunas ap un par vīna darīšanu.

Ko vēl apskatīt Aizputē?

Ūdensdzirnavas

Turpat netālu atrodas arī Ūdensdzirnavas. Masīvā mūra celtne ar kārniņu jumtu uzbūvēta uz stabiem 18 gadsimta beigās vai 19. gadsimta sākumā. Ēkai saglabājušās daudzas īpatnējas vēsturiskas detaļas. 1923. gadā agrāko koka riteņu vietā dzirnavās iemontēta metāla turbīna, teikts Visitaizpute.lv. Dzirnavās gatavoti gan dažādi milti, gan manna, putraimi un grūbas. Dzirnavas pieklusušas 20. gadsimta 60. gadu vidū, kad kolhozi iekārtojuši paši savas maltuves. Bet 1998. gadā Ūdensdzirnavās izveidota Aizputes mazā HES.
Adrese: Liepājas iela 10, Aizpute

Muižas alus darītava

Aizputē ir ne tikai vīna, bet arī alus darītava. Turklāt sena. Celta 19. gadsimta beigās, apvienojot divas vecākas pilsmuižas saimniecības ēkas. Senāk bez alus darīšanas šeit vērpta arī vilna, bet padomju ražota limonāde.
Adrese: Liepājas iela 12, Aizpute

Baznīckalns un Aizputes Svētā Jāņa baznīca


Baltā un majestātiskā baznīca slejas uz sena kuršu pilskalna. Protams, ka krustneši šādu cēlu un lepnu vietu vēlējās sev, tāpēc krustneši 13. gadsimtā tur uzcēla savu baznīcu, kas mūsdienās ir viena no senākajām ēkām Kurzemē. Kādu laiku Aizpute pat bijusi Kurzemes bīskapijas galvaspilsēta un tur bijis klosteris, kur uzturējies domkapituls, teikts TIC publicētajos materiālos. Baznīcā ir ļoti labas ērģeles un pa labi no altāra aplūkojama 16. gadsimtā veidotā bīskapa Bazedova kapu plāksne.

Tiem, kas vēlas apskatīt baznīcu, gan iepriekš jāpiesakās.

www.aizputesaeld.lv

Adrese: Liepājas ielā 3

Vairāk informācijas par Aizputi meklējiet www.visitaizpute.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!