Foto: Kokneses TIC arhīvs
Viens no krāšņākajiem Latvijas ūdenskritumiem kādreiz bijis Pērses ūdenskritums Koknesē, kura augstums pārsniedza vairāk nekā divus metrus. Lai arī ūdenskritums tika appludināts pēc Pļaviņu HES uzcelšanas 1965. gadā, pagājušā gadā norisinājās darbi pie Pērses ūdenskrituma kopijas veidošanas. Un nupat tas atdzimis!

Lai arī ūdenskritums tika "iedarbināts" nesen, simboliski un svinīgi tā atklāšana tiks godināta ikgadējā pasākumā, proti, Sama modināšanas svētkos 18. maijā.

"Ūdenskrituma atveidojums brīvi pieejams apskatei Kokneses parkā gan pa dienu, gan ir izgaismots vakara un nakts stundās. Ūdens šalkoņa dzirdama jau pie ieejas Kokneses parkā, kur skatam paveras ne tikai jaunais ūdenskritums, bet arī koka skulptūras un strūklaka "Fauna galva". Romantiskas un izzinošas pastaigas Kokneses parkā sajūsmina kā vietējos iedzīvotājus, tā arī tālākus ciemiņus. Aicinām uz seno Hanzas pilsētu Koknesi, kur iesakām doties ne tikai pastaigās pa parku, bet arī apskatīt viduslaiku pilsdrupas, topošo Likteņdārzu un citus tūrisma objektus Kokneses novadā," tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anita Šmite pastāstīja "Tūrisma Gidam".

Ūdenskritums stiepjas vairāk nekā piecu metru garumā un 1,5 metru augstumā virs ūdens līmeņa. Savukārt kaskādes izvietotas dažādos līmeņos un ir izvirzītas pakāpēs, veidojot pēc iespējas dinamiskāku ūdens strūklas kustību. Ūdenskritums tiek apgādāts ar esošā dīķa ūdeni.

"Tūrisma Gids" jau ziņoja, ka Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta nr. LLI-313 "Aizraujošais ceļojums muižu parkos četros gadalaikos" ietvaros Koknesei simboliski tiks atgriezts tās zudušais dārgums – ūdenskritums, atveidojot mākslīgu tā imitāciju vienā no Kokneses parka dīķiem. Projektētā ūdenskrituma pamatā izmantota armēta betona konstrukcija, kas apmūrēta ar dekoratīvā dolomīta akmeni, radot pēc iespējas līdzīgāku vizuālo izskatu Pērses ūdenskrituma vēsturiskajam veidolam. Citas idejas pavasara baudīšanai Koknesē meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!