Foto: Publicitātes attēli

Gaujas dabas takā Strenčos var pieredzēt ne tikai dabas krāšņumu, kas tieši šobrīd pavasara ziedonī ir izteikti bagāts, bet arī apskatīt kultūrvēsturiskus objektus. Dabas takas ainavu veido applūstošas salas, savdabīgi koki, Strenču krāces un citi vecupēm raksturīgi elementi.

Dabas takā var izstaigāt divus dažāda garuma lokus – piecu un 10 kilometru garus un tajā ir vairākas atpūtas un piknika vietas. Pie Koka skulptūru parka Gaujas krastā izvietota koka skatu platforma, no kuras vērot upes vareno plūdumu, informē Valmieras Tūrisma informācijas centra pārstāvē Baiba Misiņa.

Gaujas dabas taka sākas pie Strenču krācēm tālāk vijas gar Gaujas krastu garām brīvdabas estrādei un Koka skulptūru parkam. Te apskatāmās koka skulptūras tapušas par godu plostniekiem, lai cildinātu un pieminētu grūto plostnieku amatu un informētu takas apmeklētājus par koku pludināšanas senajām tradīcijām. Parkā apskatāms arī plūdu stabs – ozolkoka stumbrā tiek veiktas atzīmes par ikgadējiem plūdiem, lai datētu Gaujas ūdens līmeni pavasara palu laikā.

Viens no uzmanību piesaistošākajiem apskates objektiem dabas takā ir Dravas ozols, kas glabā liecības par dravošanu – tā stumbrā ir dobums, kas senāk pielāgots bišu turēšanai, lasāms Valmieras novada pašvaldības tūrisma mājaslapā. Misiņa informē, ka, lai ērtāk nokļūtu uz Dravas ozolu, izbūvētas kāpnes Gaujas piegultnes vaļņa šķērsošanai. Nesen uzstādīts arī apmeklētāju skaitītājs, lai noteiktu apmeklētāju plūsmas intensitāti. Viņa arī norāda, ka 21. maijā Gaujas plostnieku svētkos notika ikgadējais koka skulptūru izzāģēšanas konkurss un skulptūru parks tiks papildināts ar deviņām jaunām skulptūrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!