Foto: DELFI
Rīgas jūgendstila centrā Alberta ielā piektdien, 30. septembrī, tiek atklātas jaunās telpas pagrabstāvā un muzeja virtuālā ekspozīcija, kurā atainota Rīgas jūgendstila arhitektūra, pilsētas straujā attīstība un izbūve no 1899. līdz 1914. gadam. Piedāvājam jau tagad ielūkoties jaunajā apskates objektā.

Lai veicinātu Rīgas jūgendstila kultūras mantojuma pieejamību, projekta gaitā veikta 1000 muzejam piederošu kultūras mantojuma vienību dokumentēšana digitālā formātā, izveidota elektroniska datubāze, iekārtotas trīs virtuālā muzeja ekspozīciju telpas un viena multimediju konferenču zāle, kā arī izstrādātas desmit interaktīvas programmas, kas iekļautas muzeja virtuālajā ekspozīcijā, pastāstīja Anete Pitena, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības mediju un komunikācijas projektu vadītāja.

Foto: DELFI

Ekspozīcijā atainota Rīgas jūgendstila arhitektūra un pilsētas izbūve 19. un 20. gadsimta mijā līdz pat Pirmajam pasaules karam. Ekspozīcija iepazīstina ar Rīgas jūgendstila arhitektūras meistariem un īpaši ar arhitekta Konstantīna Pēkšēna daiļradi, kā arī jūgendstila perioda interjera, sadzīves un mākslas priekšmetiem un rīdzinieku modes tendencēm, kas iemūžināti 20. gadsimta sākuma fotogrāfijās. Digitālās ekspozīcijas veidošanā tika iesaistīti labākie nozares speciālisti, kuri veikuši apjomīgu izpētes darbu, kas šādā apjomā Latvijā veikts pirmo reizi, skaidro Pitena.

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" ir viens no jaunākajiem muzejiem Rīgā – tas atklāts 2009. gada 23. aprīlī, bet ir viens no vispopulārākajiem tūrisma objektiem Rīgā. Muzejs atrodas dzīvoklī, kurā līdz 1907. gadam dzīvojis un strādājis izcilais latviešu arhitekts Konstantīns Pēkšēns. Muzeja ēka Alberta ielā 12 celta 1903. gadā kā Konstantīna Pēkšēna personīgais nams. Muzeja ekspozīcija iepazīstina ar pilnībā rekonstruētu rīdzinieka dzīvokļa iekārtojumu 20. gadsimta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!