Daugavpils cietoksnis, kura būvniecība sākās 1810. gadā, izvietojies abos Daugavas krastos. Daugavas kreisajā krastā atrodas tilta nocietinājums (tagad slēgta teritorija – Daugavgrīvas cietums). Savukārt upes labajā krastā, teju 150 hektāru platībā, stiepjas galvenā citadele. Pašlaik koki šajā vasarā tik zaļajā pilsētiņā apkārtnē iekrāsojušies spilgtās krāsās, bet nakts salnu sarma, kas zaigo rīta saules staros, liek vecajām celtnēm gluži vai mirdzēt rudenīgā mierā.

Lūk, neliels ieskats cietoksnī 13. oktobra rītā:

Skatoties no putna lidojuma, cietoksnis atgādina saules, zvaigznes, bruņurupuča vai pat sikspārņa formu. Tāda forma bijusi nepieciešama, lai nekur nebūtu t.s. "mirušo zonu" un ienaidnieku draudus var pārredzēt no jebkura punkta. Tiek uzskatīts, ka pašlaik saglabājušies aptuveni 85% cietokšņa. Mūsdienās tas ir viens no Daugavpils populārākajiem apskates objektiem.

2013. gada aprīlī cietokšņa Artilērijas arsenāla ēkā (1830-1833) durvis vēra Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs (Mihaila iela 3), tādējādi kļūstot par spēcīgu magnētu, kas pievelk Latvijas un ārvalstu ceļotājus. Centra veidotāji ieguldījuši tik prasmīgu darbu, ka te sev interesējošu nodarbi atradīs gan lieli, gan mazi apmeklētāji.

Vairāk par cietoksni un tā vēsturi lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!