Foto: Publicitātes foto

Latviešu uzņēmuma "Dd studio" veidotā pastāvīgā digitālā ekspozīcija Balvu Novada muzejā veltīta unikālajam Ziemeļlatgales nemateriālās kultūras mantojumam. Ekspozīcijā redzami un izzināmi vairāki Ziemeļlatgales kultūras stūrakmeņi – etnogrāfija, tradicionālā dziedāšana, stāstnieku mantojums, senās amatu prasmes. Šogad tā atzīta par modernāko Latvijā.

Ekspozīcija tapusi ar Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas atbalstu un saņēmusi Latvijas Muzeju biedrības ikgadējo balvu par gada ekspozīciju. Balvu piešķir par izciliem darba rezultātiem Latvijas muzeju nozarē.

Piecās muzeja ekspozīciju zālēs mūsdienīgos izteiksmes veidos un valodā tiek atspoguļota tradicionālā mūzika, folklora, paražas, psalmi, Maija dziedājumi, cilvēku prasmes un citas Ziemeļlatgales vērtības. Balvu Novada muzejā sasniegts ilgi lolots mērķis esot sasniegts un izveidots mūsdienīgs muzejs, kurā izmantoti dažādi multimediji un inovatīvas tehnoloģijas, lai jaunā ekspozīcija būtu interesanta dažāda vecuma un interešu grupām. 

Muzeja interjera elementi (autentiski priekšmeti, eksponāti) ekspozīcijā kombinēti ar moderniem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem un tehnoloģijām – video projekcijām, novatorisku grafisko dizainu un skārienjūtīgo ekrānu programmām. Jaunizveidotā muzeja ekspozīcija atraktīvā veidā iepazīstina ar vēsturisko un kultūras mantojumu un piesaista lielus un mazus apmeklētājus. Tādā veidā tiek nodrošināta mantojuma saglabāšana un tā nodošana nākamajām paaudzēm. Muzeja ekspozīcijas atklāšanas ceremonijas laikā paredzēta tradicionālās rudzu maizes degustācija un pārrobežu projekta meistardarbnīcās darināto tautas tērpu prezentācija. 

Foto: Publicitātes foto

Ekspozīcijas tapšanā kopā ar Dd studio un Balvu Novada muzeja pārstāvjiem esot iesaistījušies arī neskaitāmi Ziemeļlatagles cilvēki, daloties zināšanās par nemateriālo kultūru un sagādājot retus un autentiskus ekspozīcijas priekšmetus, stāsta Indra Krastiņa, 

Dd studio pārstāve. “Muzejs var lepoties ar lielu cilvēku interesi un iesaisti tā rīkotajos projektos, semināros un darbnīcās, kas ir neapstrīdams pierādījums tam, ka ekspozīcija ir izaugusi no dabiskas nepieciešamības, un lieliski iederas savā vietā un laikā.”

Uzņēmums Dd studio jau 15 gadus darbojas dizaina projektu izstrādes un realizācijas jomā un ir guvis starptautisku atzinību, veidojot arī citas mūsdienīgas muzeju ekspozīcijas. 

Par to, ko vēl apskatīt Balvos, lasiet: "Brīvdienas Latgalē: skati kā no vecmeistaru gleznām un idejas atpūtai Balvu pusē".

wptiger.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!