Foto: Jānis Vīksna
Kurzemes pusē, Mordangas ezerā, tapusi unikāla mākslīgi radīta "Peldošā sala", uz kuras speciāli stādītas zaļas zāles un skaistu koku ielenkumā atrodas stikla namiņš. No 12. jūnija tas savas durvis vēris visiem visiem, kas vēlas baudīt neaizmirstamus, romantiskus un iedvesmojošus mirkļus, jo sala ezerā novietota tā, lai no tās pavērtos dažādi skatu punkti un saulrietu būtu iespējams vērot pēc iespējas ilgāk.

Par spoguļnamiņu virs Amatas upes lasi šajā rakstā, bet par šovasar atklāto jauno atpūtas rituālu – spoguļvannu blakus Amatas upei – lasi te.

Šo absolūto jaunumu veidojusi radošā apvienība "Skudras Metropole" sadarbībā ar dizaina risinājumu uzņēmuma "Don't Panic" dizaineri Mārci Ziemiņu. "Šajā unikālajā dizaina un arhitektūras objektā, kas radīts no nulles, tika ieguldīts apjomīgs darbs. Salas dizains izstrādāts tā, lai tā būtu ļoti stabila un droša. Tas veidots minimālisma stilā ar liektām un plūdenām formām, savukārt pats namiņš atsaucas uz klasisko divslīpu jumtu, kas Latvijas kultūrā ir visiem zināms arhetips. Katra dizaina lieta un mēbele uz salas ir īpaši veidota, lai iederētos kopējā konceptā un rastos gan mājīguma sajūta, gan intīma piesaiste šai vietai.

Ar šo projektu mēģinām vairot unikāla un kvalitatīva dizaina attīstību Latvijā un ārpus tās. Mums nācās tikt galā ar neskaitāmiem izaicinājumiem, lai šis projekts taptu un sasniegtu mērķi – piedāvāt unikālu, neaizmirstamu un iedvesmojošu pieredzi mūsu viesiem, kuriem jāpatur prātā, ka "Nepieradinātās naktsmītnes" ir un paliek nepieradinātas," stāsta ZIemiņš.

Sala darbojas ar saules enerģiju, kas nodrošina apgaismojumu un visas saimnieciskās lietas. Uz "Peldošās salas" ir paslēpti QR kodi, kuros var uzzināt īpašus stāstus, kā arī noklausīties Mordangas ezera sonāti.

Foto: Jānis Vīksna
Gundega Skudriņa piebilst: "Katrā vietā, kurā radām jaunas unikālas "Nepieradinātās naktsmītnes", mēs veidojam īpašus stāstus, integrējam vēstures faktus spēlēs, kafijas rituālos un naktsmītnes objektos, lai pēc iespējas vairāk atklātu katra konkrētā reģiona šarmu, vēsturi un dabas bagātības.

Ikkatru detaļu, interjera priekšmetu, traukus kā arī pašas "Nepieradinātās naktsmītnes" radām, veidojam un ceļam saviem spēkiem. Pievēršam uzmanību vissīkākajai niansei, sākot ar speciāli radītu ekoloģisku zobu pulvera pastu, kas nekaitē dabai, un skuju pulveri vannai, līdz pat dizaina krēsliem, kuros aug papardes, vai galdam, kas veidots kā Mordangas ezera makets ar ūdeni un kokiem.

Mūsu mērķis ir dāvāt apmeklētājiem jaunu pieredzi, kura veido cilvēka un dabas cieņpilnu mijiedarbību. Esam laimīgi, ka varam radīt jaunus, nebijušus dizaina objektus un parādīt apmeklētājiem jaunas, skaistas Latvijas vietas.

Mēs ļoti rūpīgi izvēlējāmies lokāciju un apskatījām vairāk nekā 20 ezerus Kurzemes pusē. Izvēlējāmies fantastisko Mordangas ezeru, jo sajutām tā īpašo enerģētiku un sajūsminājāmies par tā skaistumu. Paldies Talsu novada pašvaldībai par pretim nākšanu un atbalstu".

"Peldošā sala" tapusi sadarbībā ar Talsu novada pašvaldību un kafijas zīmolu ''Paulig'' un darbosies skaistajā Mordangas ezerā no 12. jūnija līdz 15. septembrim. Tajā vienlaicīgi drīkst atrasties četras personas. Dienas laikā uz "Peldošās salas" var baudīt īpašu Kafijas rituālu, kura laikā, pēc speciālas instruktāžas, apmeklētāji pagatavo ''Paulig'' kafiju, kā arī piedalās prāta spēlē par Mordangas ezeru. Savukārt vakaros "Peldošā sala" pārvēršas unikālā naktsmītnē. Tajā neierastu naktsmieru, dabas klātbūtni un īpašu atmosfēru ezera vidū var baudīt divas personas.

Lai arī nakšņošanas iespēja "Nepieradinātajās naktsmītnēs" tika izpirkta vienas dienas laikā, tomēr ikvienam ir iespēja apmeklēt kafijas rituālus un citus piedāvājumus abās unikālajās vietās. Par atpūtas iespējām informāciju meklē mājaslapā http://www.nepieradinatasnaktsmitnes.lv. Jāpiebilst, ka mājaslapā arī atrodama informācija par namiņiem tuvumā esošajiem dabas objektiem, kuru apskatīšanai arī nepieciešams izbrīvēt brīvu brīdi, jo tie pavisam noteikti būs apskates vērti.

Gundega Skudriņa portālam ''Delfi'' arī atklāj, ka ''Peldošā sala'' nebūt nebūs noslēdzošais ''Nepieradināto naktsmītņu'' sērijas eksperimentālais mākslas darbs, bet gan notiek aktīvs darbs pie 4. sērijas, kas tiks veidota Kuldīgas pusē. Tas būs spoguļnamiņš ''Dabas galerija'', kurš, iespējams, taps jau šovasar. Lai nepalaistu garām ''Skudras metropoles'' un Mārča Ziemiņa jaunumus, noteikti seko līdzi aktualitātēm arī radošās apvienības ''Facebook'' lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!