Foto: Dace Gailīte
Neapšaubāmi, Disnejlenda ir viens no maģiskākajiem izklaides parkiem pasaulē, kurš savus vārtus vēris dažādās pasaules valstīs un kuru ik gadu apmeklē simtiem tūkstošu cilvēku. Lai arī, ja ir tāda iespēja, pavisam noteikti ir vērts apmeklēt kādu no slavenajiem parkiem, kā izrādās Disnejlenda atrodama arī tepat Latvijā – Paplakas ciemā Kurzemē.

Kā norādīts ''Leišmalīte'' mājaslapā, visneparastākais bērnu rotaļu laukums Latvijā atrodas bijušās militārās daļas teritorijā Virgas pagastā, Paplakā. Agrāk šī teritorija bija pieejama tikai padomju armijas militārpersonām, tāpēc arī šodien, kad militārās bāzes te vairs nav, neparastais rotaļu laukums diezgan grūti atrodams. Tomēr tas, ko cilvēks šeit ieraudzīs, noteikti būs piepūles vērts atklājums – no akmeņiem celts viduslaiku cietoksnis miniatūrā, ar tornīšiem, pazemes ejām, tiltiņiem un visu ko citu, ko nav iespējams aprakstīt vārdos.

Ne katrs vietējais zina, kā šāds brīnums viņu ciemā radies, un ne katrs zinās ceļu uz turieni parādīt. Tomēr vienam otram atmiņā, iespējams, saglabājusies lielā septiņstāvu dzīvojamā ēka, kurā 20. gadsimta septiņdesmitajos gados dzīvoja daudzas Paplakas garnizona virsnieku ģimenes. Tajās, protams, bija arī bērni. Ģimeņu un bērnu bija tik daudz, ka kādu laiku Virgas pagastā darbojās divas skolas: viena ar latviešu mācību valodu, bet otra ar krievu mācību valodu. Armijas virsnieku pirmskolas vecuma bērniem bija arī bērnudārzs. Mazie ķipari savu brīvo laiku, tāpat kā daudzi padomju laika bērni, pavadīja laukā, spēlējot ķerenes, paslēpes, ''kariņus'' un citas tiem laikiem raksturīgas spēles. Tikai, atšķirībā no pārējiem bērniem, militārpersonu ģimenes un viņu atvases savu dzīvi vadīja diezgan noslēgtā teritorijā, tāpēc par brīvā laika pavadīšanas iespējām bija īpaši jāpadomā.

Stāsta, ka lielajā septiņstāvu mājā dzīvojis kāds virsnieks, kuram bija ļoti svarīgi tas, kur un kā rotaļājas viņa trīs bērni. Šim virsniekam gribējies, lai bērniem ir prieks un droša un simpātiska vieta, kur spēlēties. Laikam līdzīgas domas bija arī citiem Paplakas militārdaļas virsniekiem, kas likuši galvas kopā un izdomājuši, ka bērniem nepieciešama pašiem sava rotaļu pilsētiņa.

Tā kā militārdaļas cilvēku, materiālu un finanšu resursu ziņā bija pilnīgi patstāvīgas un no apkārtējās vides neatkarīgas "pilsētiņas", Paplakā atradās gan bērnu pilsētiņas projektētāji, gan būvnieki. Pašu teritorijā un tuvākajā apkārtnē atradās arī akmeņi, no kuriem viduslaiku cietoksnim līdzīgo rotaļu pilsētiņu uzbūvēt. Militārdaļas noliktavās atradās arī cements, ar kuru būvmateriālus sastiprināt kopā. Tā arī neparastais bērnu rotaļu laukums jeb, kā tagad pieņemts teikt, "Paplakas Disnejlenda" tapusi un labā stāvoklī lepni stāv vēl joprojām.

Foto: Dace Gailīte, Priekules novada tūrisma organizatore


Netālu no lielās septiņstāvīgās mājas, kuras vairs nav, bija arī citas dzīvojamās mājas. Paplakas bērni garnizona rotaļu laukumā spēlēties nedrīkstēja. Tolaik robežas starp "mēs" un "jūs" bija diezgan stingras. Toties tagad ''Paplakas Disnejlenda'' gaida jebkuru interesentu! Rotaļu laukumu iespējams apskatīt, izpētīt, arī tajā uzspēlēt ''kariņus'' vai paslēpes. Tāpat iespējams vienkārši pasēdēt, atpūsties, uzkost kādu līdzpaņemto sviestmaizi un paklausīties putnu balsīs.

Koordinātes: 56.454535, 21.451056

Ja vēlies ekskursiju gida pavadībā pa Priekules un Paplakas garnizoniem, tā iepriekš jāpiesaka, zvanot pa tālruni 25609402. Tāpat iespējams doties ekskursija ar pievienoto vērtību jeb zirga pajūgā, kas arī iepriekš jāpiesaka, zvanot 26534780. Vairāk informācijas par ''Paplakas Disnejlendu'' un citiem apskates objektiem Priekules novadā meklē šeit. Bet turpinājumā neliels ieskats ''Paplakas Disnejlendā'':

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!