Ziemīgie skati Latvijas dabā turpina pārsteigt. Šoreiz skaistus skatus tvēris Agris Krusts noslēpumainajā un mierpilnajā Cenas tīreļa purvā. Viņš ar skaistajiem uzņēmumiem padalījās arī ar mums.

Cenas tīrelis ir otrs lielākais purvs Latvijā un ir īpaši aizsargājama teritorija. "Magnetic Latvia Travel" mājaslapā minēts, ka savulaik Cenas tīreļa platība bija pielīdzināma Teiču purvam (19 587 hektāri), taču cilvēka darbības rezultātā tā kopplatība sarukusi līdz sešiem tūkstošiem hektāru. Cenas tīrelis izveidojies sauszemes pārpurvošanās rezultātā, traucētās noteces dēļ.

Purvā vēl joprojām notiek kūdras ieguve, un, kā minēts Mārupes novada pašvaldības tūrisma mājaslapā, uz dienvidiem no purva atrodas nosusinātie un jau izstrādātie kūdras lauki.

Pāri Cenas tīreļa purvam vijas piecus kilometrus gara laipa, un tās vidusdaļā ierīkots apmēram 12 metrus augsts skatu tornis, kas ļauj pavērties uz purvu no augšas un, kā vēstīts "Rīgas meži" mājaslapā, ieraudzīt arī purvā negaidītu objektu – sena ceļa aprises. Cenas tīreli šķērso Pirmā pasaules kara laikā izbūvēts ceļš kara tehnikas un armijas transportēšanas vajadzībām. Savulaik tas saukts par Novgorodas ceļu, taču to joprojām dēvē par "kara" jeb "strēlnieku ceļu".

Cenas tīrelī ir vairāki mazi ezeri, no kuriem lielākais ir Skaista ezers, bet purva dienvidrietumu daļā ir meža masīvs. Pastaigājoties pa laipu, var iepazīt dažādus neparastus un aizsargājamus augus, kā arī vērot putnus un dzīvniekus, kas purvā raduši mājvietu vai dodas turp baroties.

Bet te ieskats Agra Krusta bildēs, kas atklāj purva skaistumu ziemā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!