Foto: Artis Šukots
Noslēpumainās un līdz galam neizzinātās Ezernieku karsta kritenes atrodas Allažu pagastā, Siguldas novadā. Savdabīgā izskata dēļ tās vilina ziņkārīgos.

Tur paviesojās arī Artis Šukots, kas ar fotogrāfijām un iespaidiem padalījās arī ar "Tūrisma Gids" lasītājiem.

Artis devās braucienā ar vilcienu līdz Egļupei, kas atrodas vienu pieturu pirms Siguldas. Pirms Ezernieku karsta kriteņu apskatīšanas viņš bija aplūkot arī Mežmuižas avotus un Černauskas dižozolu.

Ja plāno atkārtot šo maršrutu, uzreiz ņem vērā – ja ceļo ar sabiedrisko transportu, nāksies patīkami izstaigāties. "No vilciena stacijas līdz pirmajam apskates objektam ir jāiet kādus piecus kilometrus. No Mežmuižas avotiem līdz Ezernieku karsta kritenēm ir aptuveni 4 – 5 kilometri (pēc "Endomondo" uzskaitījuma). Savukārt pa ceļam uz Ezernieku karsta kritenēm, ejot pa vienīgo ceļu, sastapsiet vel vienu objektu – Černauskas dižozolu," stāsta Artis, kurš šajā pārgājienā kopā mēroja 16 kilometrus.

Foto: Artis Šukots

Kā minēts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā, Ezernieku karsta kritenes ir aizsargājams ģeoloģisks un ģeomorfoloģisks dabas piemineklis. Teritorijā ir novērojamas dinamiskas ģeoloģiskās parādības, kas izpaužas kā krasas, neregulāras un neprognozējamas ieplaku ūdens līmeņa pazemināšanās un atjaunošanās. Teritorija ilgstoši ir piesaistījusi dabas pētnieku un interesentu uzmanību, bet diemžēl pietiekami pētījumi nav izvērsti un ūdens līmeņu svārstības nav monitorētas.

Ezernieku karsta kritenēs lepni iegūlies arī pazīstamākais to ezers jeb Linezers, par kuru klīst dažādi nostāsti, teic Artis. "Pirmais iespaids bija dīvains, jo parasti, stāvot pie ūdeņiem, redzi tādu zilganu vai daudz maz dzidru nokrāsu, bet pirmo reizi redzēju tik melnu jo melnu ūdeni. Arī noskalotie krasti, kas veidoja spēcīgas līnijas, šo vietu padarīja īpašāku." Artis stāsta, ka nav bijusi vēlēšanās doties tuvu krastam – esot bijis nedaudz bailīgi. Apkārt ezeram ir iestaigāta, bet nedaudz aizaugusi taka, kas liecinot par to, ka šis objekts nav sevišķi iecienīts tūristu vidū. "Pie ezera ir zīme, ka šī vieta ir privātīpašums un peldēties ir aizliegts, jo tas ir bīstami. Savukārt netālu atrodas cita zīme, kas vēsta, ka iespējams aiziet pa meža taciņu līdz Pandu purvam."

Savukārt turpinājumā Arta foto no Ezernieku karsta kritenēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!