Foto: Nataly Hlapkovska
Pavasara un vasaras mija ir piemērotākais laiks, kad doties atpūsties pie dabas, – vēl nav pārlieku karsti, visapkārt dzied putni un vērojami visdažādākie zaļie toņi, starp kuriem šur tur skatam pavīd arī kādas ziedlapas. Tas viss, neapšaubāmi, atjauno un rada iekšēja miera sajūtu. Un lieliska vieta, kur vienatnē vai kopā ar tuvākajiem priecēt acis un atgūties pēc ikdienas steigas, ir Ieriķu dzirnavu dabas taka.

Diemžēl pēc 1987. gada ugunsgrēka no Ieriķu dzirnavām ir palikuši tikai mūri, taču tie ir ļoti iespaidīgi, un Ieriķu ūdensdzirnavas kā 17. gadsimta celtniecības piemineklis ir iekļauts vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā.

Ieriķu dzirnavas un dabas taka atrodas 72. kilometrā no Rīgas, starp Siguldu un Cēsīm – automašīnu iespējams atstāt pie ieejas, kas ir netālu no krodziņa un degvielas uzpildes stacijas. Taka ir apmēram vienu kilometru gara un viegli veicama arī ģimenēm ar bērniem. Upīti, uz kuras atrodas dzirnavas, sauc par Melderupi, Grūbupi jeb Ieriķupi. Gar tās krastiem izveidota ērta pastaigu laipa, kas ļaus visu apskatīt sausām kājām.

Taka gan lielos, gan mazos priecēs ar skaistiem mazās upītes stāvkrastiem, pasakainiem septiņiem dažāda augstuma ūdenskritumiem, kurus mēdz dēvēt arī par Grūbas ūdenskritumiem, zaļojošām dzīvnieku skulptūrām, Ieriķu dzirnavu mūri un ūdensratu. Tāpat pastaigas laikā iespējams uzturēt savstarpēju azartu, mēģinot pirmajam saskatīt kādu no rūķiem jeb ūdens gariņiem, kas noslēpušies radošos un arī viltīgos veidos.

Ja ir vēlme, spēka un laika doties vēl kādā pastaigā, netālu atrodas arī Cecīļu dabas taka, kura ietver dažāda garuma maršrutus un četras upes. Takas kopgarums ir 15 kilometri, kuru pieveikšana var aizņemt līdz pat piecām stundām, taču arī šī pastaiga būs pievarēšanas vērta, jo pavērs skatam dažādas skaistas ainavas. Vairāk par Cecīļu dabas taku uzzini šajā rakstā, bet turpinājumā ieskats Ieriķu dzirnavu dabas takas burvībā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!