Foto: DELFI
Darbdienu vakari pavisam noteikti ir piemēroti tam, lai pastaigātos netālā apkārtnē un izbaudītu tuvējos smukumus. Ja esi rīdzinieks vai dzīvo Pierīgā, piemērota vieta nesteidzīgām pastaigām un nelielam ceļojumam vēsturē būs kultūras pils "Ziemeļblāzma" un tās skaistais parks Vecmīlgrāvī.

Vispirms aci piesaista stalti baltā kultūras pils, kas, kā "Tūrisma Gids" skaidroja jau iepriekš, celta no 1910. līdz 1913. gadam. Arī pirms tam tur slējās ēka, kas tika izmantota bezalkohola biedrības "Ziemeļblāzma" sabiedriskajām aktivitātēm, tomēr tās mūžs bija īss, to nodedzināja.

Foto: DELFI
Šobrīd kultūras centrā notiek daudzi sabiedriski pasākumi, koncerti, izrādes, izstādes. Te, protams, nevar nepieminēt Augusta Dombrovska vārdu, kuram pateicoties, savulaik ne tikai attīstījās tuvējā apkārtne, bet viņš deva arī ievērojamu ieguldījumu visas latviešu kultūras attīstībā. Tieši tāpēc vienā no kultūras pils telpām apskatāma arī viņam par godu veltīta ekspozīcija, kas aizved nelielā ceļojumā pa vēstures takām.

Līdzās baltajai ēkai jau kopš 1904. gada Dombrovskis veidoja arī parku. Smilšainajā kāpā ar zirgu vezumiem saveda trūdu zemi, ierīkoja zālājus un iestādīja dažādu sugu kokus un krūmus. Tagad parks izkopts, apcakināts un papildināts ar dažādiem elementiem, kas pastaigu padara tikai romantiskāku.

Foto: DELFI

Ejot pa labiekārtotajiem celiņiem, iespējams aiziet līdz skaistai rotondai. Kā minēts Aivara Jakoviča grāmatā "Rīgas piejūra", tā jumtu balsta 1906. gadā nodedzinātā Ziemeļblāzmas biedrības nama kolonnas. Agrāk lapenē bija auklās iekārta skārda loksne un svira, kuras vienā galā bija bumba, bet otrā galā – aukla, kuru paraujot varēja radīt pērkonam līdzīgu dunoņu. Tādējādi nelielo pauguriņu, kur atrodas rotonda, iesauca par Pērkona kalniņu.

Foto: DELFI

Turpat netālu meklējams arī tējas namiņš, kas glīti atjaunots un tā vien aicina ielūkoties iekšā un izbaudīt nesteidzīgu vakaru.

Foto: DELFI

Fonā redzams arī skatu tornis. Tas slejas 36 metru augstumā un no torņa virsotnes iespējams raudzīties uz tuvējo apkārtni – parku un kultūras pili, Vecmīlgrāvja apkārtni un pat jūru. Tie, kas vēlas uzkāpt tornī, biļetes var iegādāties informācijas centrā iepretim Ziemeļblāzmas namdurvīm.

Foto: DELFI

Blakus tornim starp daiļkrūmu labirintiem izkārtoti soliņi atpūtai un ierīkota arī strūklaka, kas glīti papildina ainavu. Parks būs interesants arī mazākajiem, jo brīvi pieejams labiekārtots spēļu laukums, ko ieskauj pavasarī ziedošu spireju kupenas.

Foto: DELFI

Parka apmeklējumu nevar izlaist arī bez Dombrovska atdusas vietas apskates. Galu galā, tieši viņam jāpateicas, ka šobrīd šeit virmo dzīvība.

Foto: DELFI
Ja vēlies Vecmīlgrāvī uzkavēties un aplūkot arī citas vietas, ielūkojies šajā maršrutā, bet turpinājumā neliels ieskats no pastaigas pa romantisko "Ziemeļblāzmas" apkārtni.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!