Foto: F64
Viļķenes pagastā, Limbažu novadā, ir kāda vieta, kur reiz saimniekoja muižkungi, bet tagad par agrāko darbību liecina vien seni akmens mūri. Šoreiz rubrikā "Zudusī godība" apskatīsim, kas atlicis no reiz Rustūžu muižas kompleksā bijušajām vējdzirnavām.

Lai runātu par Rustūžu vējdzirnavām, vispirms jāpiemin Rustūžu muiža, kuras pirmsākumi meklējami 19. gadsimta sākumā. Ēkā saimniekojis Kārlis Mendzenis, un viņa laikā – precīzāk, 1905. gadā – arī uzceltas vējdzirnavas.

Dzirnavas darbojušās līdz 1940. gadam, bet tagad še palikuši tikai akmens mūri. Arī pašai muižai bijis raibs liktenis, līdz 2003. gadā to iznīcināja ugunsgrēks, teikts Viļķenes pagasta mājaslapā.

Turpinājumā piedāvājam nelielu fotoekskursiju ap un pa Rustūžu vējdzirnavām.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus. Tāpat "Tūrisma Gids" atgādina, ka, dodoties ārpus mājas, nepieciešams ievērot "divi un divi" principu – nedoties vairāk par diviem cilvēkiem (ja vien neesat vienas ģimenes locekļi), kā arī ievērot divu metru distanci.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!