Foto: TrenkoTrip
Šķiet, par Burtnieku ezeru vismaz kaut ko būs dzirdējis ikviens, un ne velti, jo tas ir ceturtais lielākais ezers Latvijā, kura apkārtne priecē ar pasakainām dabas ainavām un arī vēstures liecībām. Un viena no iespaidīgākajām un nozīmīgākajām vēsturisko notikumu vēstnesēm ir Burtnieku muiža.

Burtnieku ordeņa pils celta 1305.–1366. gadam, pie kuras vēlāk izveidojās apdzīvota vieta un muiža, vēstīts Burtnieku novada mājaslapā. 17. gadsimtā Gustavs Ādolfs muižu dāvina Okenšternam, bet pēc muižu redukcijas tā kļūst par kroņa muižu. 1744. gadā Krievijas ķeizariene Elizabete to dāvina Rumjancevam, kurš 1806. gadā to pārdod Šrēderam par 484 120 rubļiem. Viņa dzimtas īpašumā tā paliek līdz 20. gadsimta sākumam, un pēdējais īpašnieks ir Vilhelms fon Šrēders (Wilhelm von Schröder). 17. gadsimtā celto kungu māju sagrāva Otrā pasaules kara laikā, un tās vietā padomju laikā uzcēla kantora un kultūras nama ēkas. Vislabāk saglabājusies kādreizējā klēts ar arkādi, kurai dārza pusē 1935. gadā uzbūvēta koka piebūve un terase.

17. gadsimtā ārpus nocietinātās pils kalna pakājē pie dīķa, kur šobrīd ir apbūve, bijis dekoratīvs dārzs. 19. gadsimta sākumā izveidots parks jaunās pils priekšā aiz kādreizējā nocietinājuma mūra. Parku īpaši greznu veidoja muižas pēdējais īpašnieks barons Vilhelms fon Šrēders. Parks glīti veidots ar labu izdomu, kur celiņu izvietojums un puķu dobes harmonē ar krūmu un koku grupām, ar dīķiem un saliņām tajos. 1970. gados Burtnieku parks skaitījās kā dendroloģiskais parks. Šobrīd Burtnieku muižas parks ir valsts nozīmes dabas aizsardzības objekts, kas stiepjas 10 hektāru platībā (kopā ar mežiņu – 27 hektāru).

Parka teritorijā atrodas Vīsraga dabas taka. Tā ir piemērota vieta izzinošai atpūtai dabā visai ģimenei. Informācijas stendi ļaus iemācīties pazīt gan palieņu pļavās un ezerā dzīvojošos putnus, gan dabas procesu norises pārplūstošajā Ēķinupes palienē. Taka sākas pie Burtnieku muižas parka vārtiem, to izstaigājot var uzzināt par Burtnieku muižas un parka vēsturi.


Burtnieku muižas parkā atrodas arī viens no senākajiem objektiem – Livonijas ordeņa pilsdrupas. Savukārt par vēsturiski svarīgu notikumu – 1988. gada rokoperas "Lāčplēsis" pirmizrādi – liecina parka estrāde.

Burtnieku muižas parkā nesen paviesojušies arī Latvijas apceļošanas bloga ''TrenkoTrip'' veidotāji, kas vēsturisko muižu iemūžinājuši skaistos foto, ar kuriem arī labprāt padalījās ar ''Tūrisma Gids'' lasītājiem.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!