Foto: DELFI

18. decembrī pirmos apmeklētājus uzņēma "Laimas" šokolādes muzejs.

Par pirmajiem muzeja apmeklētājiem kļuva Kārsavas vidusskolas 6. a klases skolēni. Pirmie muzeja viesi paši varēja piedalīties šokolādes saldumu pagatavošanā muzeja saldumu darbnīcā, iepazīties ar muzeja interaktīvajiem eksponātiem - varēja apskatīt gan senas saldumu kārbiņas, gan pavisam modernus eksponātus.

Savā vēsturiskajā vietā – Miera un Palīdzības ielu stūrī – atgriezies arī vairāku rīdzinieku paaudžu iemīļotais saldumu veikals un kafejnīca. Pati muzeja ēka ir "Laimas" vēstures lieciniece. Šo Latvijas industriālā mantojama sarakstā iekļauto namu 1939. gadā projektēja arhitekts Staņislavs Aloizs Borbals.

Laimas šokolādes muzeja platība ir 520 kvadrātmetri, tā vecākajam eksponātam nākamajā gadā paliks 120 gadi, bet ekspozīcijas iekārtošanai ir izmantoti 100 kilogrami īsto kakao pupu.

""Laimas" dzīvesstāstā savas lappuses ierakstījuši tās meistari, darbinieki, unikālie produkti un panākumi visā pasaulē," vēsta jaunatklātā muzeja pārstāvji.

Uzņēmuma "Laima" pārstāve Līga Broža sarunā ar portālu "Delfi" pastāstīja, ka reiz bijusi pat Āfrikā apskatīt, no kurienes nāk tās kakao pupas, no kurām vēlāk top "Laimas" šokolādes produkti un arī jaunatklātā muzeja vērtības.

"Mana saistība ar uzņēmumu "Laima" ir sākusies tālajā 1986. gadā, kad strādāju ražošanā, vēlāk ģimenes apstākļu dēļ es pārcēlos uz Kuldīgu, kur vadīju "Laimas" veikalu, vēlāk atkal sāku dzīvot Rīgā, kur esmu bijusi dažādos amatos, bet tagad jau vairākus gadus esmu ražošanas vadītāja," stāsta Broža.

"Mēs gatavojam šokolādi. Es to nepersonificēju. Es mīlu šo nodarbošanos, nav tā, ka ēdu šokolādi no rīta un vakarā un mājās ripinu trifeles! Man neapnīk šokolāde, man ļoti patīk ražošanas process šajā uzņēmumā. Mums patīk darīt prieku cilvēkiem. Šokolāde tomēr ir ekskluzīvs, svētku produkts!" smaidot teic "Laimas" pārstāve.

Šokolādes ražošanas process uzņēmumā sākas, kad no Āfrikas tiek piegādātas kakao pupiņas. "Mēs kakao pupiņas saņemam, sadrupinām, samaļam, grauzdējam un tad no tām gatavojam produktu. Mēs šokolādi nekādā veidā nesintezējam.

Kakao pupa ir skābs produkts, un pasaulē šo skābumu mēdz noņemt ar sārmu - tad produkts kļūst tumšāks. Reizēm "Laimas" šokolādēm brūnā krāsa ir "jēli brūna" – tas tāpēc, ka neejam šo procesu, bet cenšamies ražot maksimāli dabiskus produktus.

Tāpat ilgu gadu gaitā esam nonākuši pie secinājuma, ka mēs paliksim pie pupiņu pārstrādes Latvijā. Āfrikā, piemēram, daudzi šokolādes ražotāji pupas gan maļ, gan grauzdē, dažādas pupiņas var nopirkt jau samaltas, mēs palikām pie šī, jo redzam pupiņu, ko saņemam. Redzam visas nepilnības, tāpēc tās, kuras nav perfektas, kurām nav bijis pilnīgs fermentēšanas process, nemaz neliekam produktos iekšā.

"Laima" šokolādēs nekad nav pievienojusi šokolādēm neko bez dabīgajām sastāvdaļām – šokolādes masas, kas veidota no kakao pupiņām, cukura, vanilīna, kā arī dabiskajām piedevām – riekstiem un citām," teic Broža.

Jautāta, vai, ieviešot jaunus produktus, uzņēmums neriskē pazaudēt lojālos "Laimas" saldummīļus, Broža stāsta: "Lielākoties konservatīvi ir vecāka gadagājuma cilvēki, bet jaunieši vienmēr ir tendēti izmēģināt ko jaunu."

Piedāvājam ielūkoties "Laimas" šokolādes muzeja atklāšanas svētkos un Līgas Brožas darba ikdienā šokolādes izstrādājumu ražotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!