Tiem, kas šajā nedēļas nogalē apmeklēs Summer Sound festivālu vai kādu citu notikumu Liepājā, vērts ielūkoties arī Liepājas muzejā (K. Ukstiņa ielā 7/9), kur no 10. jūlija līdz 9. augustam ekspozīcijā "Liepāja okupāciju režīmos" skatāma tematiska izstāde "Auto Liepājas ielās".

Tās mērķis esot ielūkoties Liepājas pilsētas ielās un laukumos, atklājot pilsētas vēsturisko situāciju pēc Otrā pasaules kara līdz 1991. gadam, pastāstīja Rita Krūmiņa, Liepājas muzeja speciāliste.

Izstāde stāsta par pilsētas izaugsmi, pilsētniekiem, galvenokārt, akcentējot transporta kustību un padomju laika automašīnu būvniecības tendences. Tajā aplūkojamas muzeja krājuma fotogrāfijas, kurās attēlotas automašīnas un sabiedriskais transports Liepājas ielās, laikaposmā no 1945.-1991. gadam. Fotogrāfiju autori ir liepājnieki Verners Evaldsons, Klements Paulans, Pēteris Jaunzems, Eduards Andersons, Jānis Gintners, Visvaldis Blankenbergs, Laimonis Ķude u.c. 

Izstādi papildina fotoattēli no liepājnieka Jura Raķa privātkolekcijas, kas vēsta par militārā transporta klātesamību Liepājā, "Sarkano metalurgu" un Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību. Fotogrāfijās redzamas Liepājas ielas, pa kurām kursē sabiedriskais transports, bijusī autoosta Radio ielā, galvenā taksometru stāvvieta Liepājas centrā un dažādas sabiedrisko pasākumu norises.

Papildus fotoattēliem izstādē eksponēti dažādi auto priekšmeti no Jāņa Vīcupa kolekcijas – tehniskās literatūras klāsts, foto liecības, mēroga auto modelīši, padomju laiku rotaļlietas, kas saistītas ar tehniku un citi priekšmeti.

Jānis Vīcups ir kurzemnieks vairākās paaudzēs un jau vairāk nekā 10 gadus ir pievērsies vēsturisko liecību saglabāšanai, kas saistītas ar seno auto un moto tehniku. Viņa kolekcijā ir vairāki desmiti dažādu marku vēsturiskie spēkrati, sākot ar motocikliem, vieglajiem automobiļiem un beidzot ar dažāda veida pilnpiedziņas un klasiskās piedziņas kravas automašīnām.

Kolekcijā uzsvars tiek likts tieši uz ugunsdzēsības kravas automašīnām, dažāda veida speciāli aprīkotām kravas automašīnām, pilnpiedziņas militāro tehniku utt. Kolekcionārs Jānis Vīcups ir arī viens no Moskviču kluba dibinātājiem, "Moskvich club.lv" izveidots 2011. gadā. 

Izstādi papildina arī Jāņa Buka kolekcijas daļa – rotaļu auto, kājminamās mašīnas. Interesanti eksponāti izstādē ir padomju laikos iecienītais gāzētā ūdens aparāts un motocikls IŽ Planet.
Pašlaik Jāņa Buka kolekcijā pavisam ir 33 padomju laika auto. Viņa kolekcijā ir arī tolaik ražoti motocikli un motorolleri, kā arī 10 auto, kuriem piešķirts "Vēsturiskā spēkrata" sertifikāts. 

Vēsturisko auto parāde 10. jūlijā no pulksten 13 līdz 17 būs apskatāma Liepājas muzeja ekspozīcijas "Liepāja okupāciju režīmos" K. Ukstiņa ielā 7/9 pagalmā un tai sekojos izstādes "Auto Liepājas ielās" atklāšana pulksten 16.

Ieeja izstādē ir bez maksas.

indiapart

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!