Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Vaidavas pagastā atrodas Latvijas dabas dārgums – Sietiņiezis. Slejoties 15 metru augstumā, tas ir ne tikai viens no skaistākajiem, bet arī lielākajiem baltā smilšakmens atsegumiem visā Baltijā. Baltā devona smilšakmens atsegums atrodas Gaujas nacionālā parka labajā krastā – apmēram 16 kilometru attālumā no Valmieras.

Sietiņiezi mēdz saukt arī par Sietni vai Sietiņu un, kā minēts "Lauku ceļotājs" un Latvijas ceļveža "vietas.lv" mājaslapā, tā nosaukums, iespējams, cēlies no tā, ka iezis bagātīgi izrobots – tā virsma klāta ar savvaļas bišu veidotām aliņām, kas sacaurumojušas virsmu un dara to līdzīgu sietiņam. Taču, kā norādīts Valmieras novada mājaslapā, ir arī uzskats, ka atsegums nosaukts pēc tuvējām "Sietiņu" mājām.

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Augstākajā punktā Sietiņiezis ir 15 metrus augsts, tā kopējais garums – apmēram puskilometrs. "Lauku ceļotājs" raksta, ka Sietiņieža klintīs apskatāmas gan nelielas alas un nišas, gan erozijas gravas, kā arī smilšakmens veidojumi, kas atgādina stabus. Vienu no tiem sauc par Velna papēdi, bet nelielo, nepilnus 10 metrus garo alu – par Velnalu.

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

No Sietiņieža dienviddaļas paveras skats uz Gaujas senleju, bet tā apkārtnē plešas priežu meži, norādīts Valmieras novada tūrisma mājaslapā. Labiekārtotā dabas taka ir lokveida un tās apskatei nepieciešamas apmēram 45 minūtes. Pie Gaujas izveidota atpūtas vieta, kur var kurināt ugunskuru un ieturēt maltīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!