Dodoties tuvākos un tālākos ceļojumos, katrā valstī izmantojam iespēju nogaršot šai vietai raksturīgus dzērienus, izbaudot alu, vīnu, konjaku, viskiju, sļivovici, grapu, čaču vai kādu citu dzērienu. Gan pasaulē, gan arī Eiropā tūristi labprāt apmeklē ne vien dzērienu ražotnes, bet arī tiem veltītus muzejus, kas lieliski papildina gastronomiskā tūrisma piedāvājuma klāstu. Tagad šāds muzejs būs arī Latgales šmakovkai.

Ciemojoties Latgalē, parasti galdā tiek celta arī šmakovka – īstais latgaliešu šņabītis. Dzidra kā avota ūdens un stipra kā darbā rūdīta lauku vīra rokasspiediens – tā latgaļi to raksturo. Šmakovka esot darīta no pašu dārzos un tīrumos augušām, saules siltuma lolotām un lietus veldzētām dabas veltēm. Pašdarinātajam alkoholam Latgales gastronomiskajās tradīcijās ir būtiska nozīme, un labākie meistari savas receptes un prasmes rūpīgi kopj un sargā, lai nodotu tās nākamajām paaudzēm, un šmakovkas tradīciju joprojām uzturētu dzīvu.

Pateicoties Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta "Museum Gateway" un Daugavpils pilsētas domes finansiālajam atbalstam, īstenojusies Latgales reģiona attīstības aģentūras sešus gadus lolotā ideja, un Daugavpilī, Vienības namā, jau tapis un apmeklētājiem drīz durvis vērs Šmakovkas muzejs, kur arī tūristi varēs iepazīt šo dzērienu un uzzināt ko vairāk par to. Lai arī precīzs atklāšanas datums vēl nav zināms, pašvaldības Tūrisma informācijas centra pārstāvji zina teikt, ka tas notikšot aprīlī. Šmakovkas muzeja izveide bijis liels izaicinājums un viena no projekta aktivitātēm, kuras mērķis ir šo dzērienu padarīt par pasaulē atpazīstamu Latgales nacionālo produktu.

Šmakovkas muzejs piedāvāšot mūsdienīgu un atraktīvu stāstu par šmakovku, kas noteikti spēšot ieinteresēt ne vien Latvijas, bet arī ārvalstu tūristus, pārliecināti tā veidotāji. Ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību interaktīvi varēs izzināt šmakovkas tapšanas procesu, kā arī aplūkot autentiskas un iespaidīgas ražošanas iekārtas. Līdztekus stāstam par dzēriena tapšanu, ikvienam interesentam paralēli būs iespēja uzšķirt Latgales vēstures lappuses, lai izprastu reģiona vēstures svarīgākos posmus. Muzeja ekspozīcijām būs arī izglītojoša loma, informējot par alkohola pārmērīgas lietošanas sekām. Jaunajā tūrisma objektā apmeklētājiem būs pieejami audiogidi sešās valodās – latviešu, latgaliešu, krievu, angļu, vācu un lietuviešu. Būšot arī zinoši gidi un šmakovkas degustācijas.

Sīkāku informāciju var saņemt Daugavpils tūrisma informācijas centrā, Rīgas ielā 22a (Vienības nams), +371 65422818, info@visitdaugavpils.lv.

Kādi vēl jauni apskates objekti nesen atklāti vai vēl tikai taps Latgalē, lasiet šeit.

Materiāls tapis sadarbībā ar Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!