Smiltene ir maza un jauka Vidzemes pilsētiņa ar sakoptu vidi, senu vēsturi un daudziem skaistiem apskates objektiem. Fotogrāfei Evijai Ziemiņa izdevies savu pilsētu iemūžināt skaistās fotogrāfijās, īpaši saulrieta gaismā atklājot ainavu pavisam neparastās noskaņās. Vecās drupas kalniņā atgādina gluži vai skatus no senās Stounhendžas Anglijā...

Jautāta, kas pašai ir iecienītākās vietas Smiltenē un tās apkārtnē, ko ieteiktu apskatīt arī citiem, Evija nosauc Tepera ezera promenādi ar strūklaku un ūdenskritumu, Veco parku ar Vidusezeru, Kalnamuižas kompleksu un Niedrāja ezeru, kas atrodas pāris kilometrus dziļāk mežā.


Dodoties lēnā pastaigā, var labi izbaudīt skaisto ainavu Vecajā parkā līdz Tepera ezera promenādei. Tepera ezers izveidots, aizsprostojot Abula upi. Senāk ezeru sauca par Kalnezeru, un tā ūdeņi darbināja ūdens ratu, kas bija savienots ar āmura pacelšanas vārpstu. Lielā āmura dēļ ezeru kādreiz dēvēja par Ēmuru.

Abula upes skaistie loki un reljefs īpaši izceļas Smiltenes ainavā.

Arī Niedrāju ezers ir skaista vieta ar jaukām pastaigu takām un celiņiem nūjošanai. Ezera vidējais dziļums ir četri metri, bet lielākais dziļums – 8,5 metri. Tas ir savienots ar sešiem mežezeriem (Mellūzi, Salaini, Niedrīti, Bezdibeni, Zummeru, Bezvārdi).

Interesanta vieta ir arī senais Cērtenes pilskalns. Tas ar savu skaisto un mierpilno apkaimi aicina izjust tā cēlās virsotnes, stāvās nogāzes un pastaigu takas. Cērtenes pilskalns ir senākais Smiltenes vēstures pagātnes liecinieks. Latviešu svētvietu pētnieks Ivars Vīks uzskatīja, ka Cērtenes pilskalns ir viens no mūsu senajiem dubultsvētkalniem – tā ir jauka atpūtas vieta, kur iekārtotas dabas takas, izvietotas kartes ar taku shēmām un norādēm, kā arī izveidota labiekārtota piknika vieta.

Šajā rakstā vari ceļot laikā un iepazīties ar Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas stāstu no tās pirmajiem darbības gadiem 14. gadsimtā līdz pat mūsdienām – visu šo laiku dievnams spējis pulcēt ļaudis, un arī mūsdienās te notiek aktīva darbība, bet ceļotāji var apskatīt ekspozīciju par nama vēsturi.

"Vēl gribētu jums ieteikt apskatīt Aumeisteru muižas kompleksu, kas ir uz iznīcības robežas. Pēc gadiem tur nekā vairs nebūs," saka Evija. Aumeisteru muižas jeb Cirgaļu muižas kungu māja atrodas Aumeisteru ciemā, Smiltenes novada Grundzāles pagastā. Muižas kompleksā ietilpst kungu māja ar palīgēkām, tās ietverošu parku, uzstādinātu dīķi un muižas pārvaldnieka māju. Līdz 1920. gada agrārajai reformai muižas pils piederēja Vulfu dzimtai. Tagad īpašums pieder SIA "Aumeisteru muiža", teikts "manasvietas.blogspot". Te iekārtots viesu nams, bet daļa ēku gājušas bojā vai pārvērtušās drupās. Vairāk par šo skaisto vietu lasiet šeit.

Par jauku velomaršrutu pa Smiltenes ezeriem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!