Foto: F64
Kurzemē atrodamas daudz un dažādas pērles, kuras vērts apskatīt ne tikai vienreiz, bet arī pie tām atgriezties vēl un vēl. Viena no tādām vietām ir Embūtes dabas parks, kura taka iepazīstina ar Embūtes senleju – sen apdzīvotu un sakrālu vietu.

Tā ir viena no skaistākajām un noslēpumainākajām Kurzemes vietām, kas atrodas starp vairākus desmitus metru augstiem pauguriem – Pavārkalnu, Vēreskalnu, Radiņkalnu, Embūtes pilskalnu un Krievu kalnu. Senleja plešas apmēram četru kilometru apkārtnē, un 1977. gadā šeit izveidots dabas parks senlejas vērtīgo gravu un nogāžu mežu aizsardzībai.

Senleja tiek uzskatīta par senu svētvietu, tā apvīta ar teikām un nostāstiem. Ieeju senlejā simbolizē stilizētas senlejas vārtu zīmes – divi kuršu zobeni – kuršu vadoņa Induļa un viņa drauga Pūdiķa atstātie zobeni un vairogi, katrs savā ceļa pusē, tādējādi sargājot ceļu, kurš ved uz Embūtes senleju un Joda leju. Zobeni rada mītisku noskaņu un joprojām norāda uz diženo kuršu klātbūtni Embūtes senlejā.

Dabas takā izbūvētas kāpnes, skatu platformas un skatu tornis. Taku ieteicams sākt no Embūtes Tūrisma informācijas centra, turpat var arī ērti novietot auto. Taka ved pa unikālu kultūrvēsturisku ainavu, kas veidojusies un daļēji saglabājusies no 13. līdz 19.gadsimtam. Embūtes pilskalns, kurš atrodas turpat, dabas parkā, ir kuršu senās koka pils un tās nocietinājumu vieta, kuršu virsaiša Induļa valdījums.

Īpašu gaisotni šai vietai piešķir uz, iespējams, patiesiem notikumiem balstīta leģenda par kuršu virsaiša Induļa un vācu bruņinieka meitas Ārijas mīlestību, kas ņemta par pamatu Raiņa lugai "Indulis un Ārija".

Embūtes gravās, birzīs, pie dzidrajiem avotiem bijušas kuršu svētvietas un citas senlatviešu dzīvesveidam svarīgas vietas. Rosīga sabiedriskā dzīve ar koncertiem un zaļumballēm še ritējusi vēl 20. gadsimta 80. gados.

Ejot dabas taku, noteikti apmeklē arī Embūtes agrākās muižas un vācu bruņinieku pils drupas, Embūtes baznīcas drupas, kuršu zobenus, skatu torni, Joda dambi un ieleju, Joda pēdakmeni, pilskalna avotiņu, kuršu jeb Induļa pilskalnu un dzirnavu dīķa slūžas. Vairāku garo, stāvo kāpumu dēļ taka nav pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem un vecākiem ar bērnu ratiņiem. Tāpat var būt apgrūtinoša arī senioriem. Vairāk par Embūtes dabas parku lasi šajā rakstā.

Rakstā izmantota informācija no Kurzemes plānošanas reģiona un Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapām.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!