Foto: Andra Briekmane
Braucot pa Tallinas šoseju, starp Tūju un Svētciemu, ne reizi vien gadījies ievērot brūno norādi uz Veczemju klintīm – ja šajā vietā nogriežas uz jūras pusi, pieveicot piecus kilometrus pa ne pārāk labu ceļu bez asfalta seguma, nonāksiet brīnišķīgā vietā – Vidzemes akmeņainajā jūrmalā, kur slejas sarkanīgās Veczemju klintis, bet krastā atrodas labiekārtots kempings.

Tā kā piekļūšana klintīm ir tikai caur kempinga teritoriju, tad par iebraukšanu tajā būs jāšķiras no diviem eiro. Tad var atstāt auto turpat stāvlaukumā un doties cauri lapenei, pa koka laipu līdz pat klintīm un alām to sienā.

Veczemju smilšakmens klinšu grupa Vidzemes piekrastē ir visai neraksturīgs Latvijas balto kāpu piekrastes objekts – viļņi te ir izveidojuši līdz pat sešus metrus augstu stāvkrastu, kur vairāku simtu metru garumā atsedzas dažādu krāsu – no koši rudas līdz zaļganai –smilšakmens klintis ar nelielām alām un nišām. Šis dabas piemineklis ietilpst Vidzemes akmeņainās jūrmalas dabas lieguma un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā.

Tālu jūrā redzami arī it kā stiprinieku samesti laukakmeņi.

Foto: Andra Briekmane

Pie klintīm darbojas labiekārtots kempings "Klintis", kur atpūsties un baudīt dabas tuvumu. Te ir maksas stāvlaukums. Ja nebaidāties no pastaigas, bez maksas auto var novietot kādā no Vitrupes stāvlaukumiem un pa pludmali sasniegt Veczemju klintis pēc 6,7 kilometriem, vai apstāties pie A1 ceļa esošajā bezmaksas stāvlaukumā Oltūžos, un klintis sasniegt jau pēc 4,7 kilometriem, teikts Salacgrīvas tūrisma mājaslapā "VisitSalacgriva".

Šīs vietas burvību novērtējuši arī latviešu kinorežisori, un te filmēti skati filmām "Ilgais ceļš kāpās" un "Vecā jūrnieka ligzda", teikts "Latvia.Travel".

Ja spēka vēl pietiek, tālāk varat doties uz Ķirbižu dabas taku vai arī ieturēt pusdienas Salacgrīvā, bet pēcpusdienā vēl izstaigāt Randu pļavas jūras krastā, kur iekārtota dabas taka ar skatu torni.

Lūk, kā ap valsts svētku laiku izskatās Veczemju klintis un Vidzemes akmeņainā jūrmala.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!