Foto: Publicitātes attēli

Atnākot pavasarim, Siguldas novada pastaigu vietas, dabas takas, mežmalas, kā arī novadā esošie apskates objekti un pilsētvide plaukst tam līdzi. Dungojot tik ļoti klasisko un iemīļoto dziesmu "Zied ievas Siguldā", par ziedošākajām vietām novadā "Tūrisma Gids" noskaidroja Siguldas novada pašvaldībā.

Pastaigu maršruts "Zied ievas Gaujas senielejā" sešu kilometru garumā ļaus iepazīt Siguldai tik ļoti raksturīgos apskates punktus un vienlaikus izjust reibinošo ievu ziedu smaržu. Maršruta ieteicamais sākums ir pie gaisa vagoniņa Siguldas pusē, no kura paveras pastkartītēs iemūžinātais skats uz Krimuldas muižu un Turaidas pili.

Nonākot Krimuldas kalna virsotnē, Krimuldas muižas parka teritorijā iespējams sastapt īpaši lielas ziedošas baltās ievas. Tālākais pastaigas maršruts ved caur tūristu iemīļotiem apskates objektiem – Krimuldas viduslaiku pilsdrupām, Vikmestes dabas taku, Gūtmaņalu un taku, kas ved gar Gaujas krastu, kur varēs manīt gan lielākas, gan mazākas ziedošās ievas pilnā plaukumā un ieklausīties putnu pogošanā.

Foto: Publicitātes attēli

Tāpat ievziedu smaržu var baudīt arī Siguldas pilsētvidē – Siguldas Svētku laukumā, pils kvartāla teritorijā un citviet – vai vērot dabas atmošanos Piķenes kraujā, maršrutā "Mežonīgā Vējupītes grava un Paradīzes kalns" vai Raganu katla maršrutā, kurā daba ir mijiedarbībā ar pilsētvidi. Pastaigas vislabāk izbaudīt, atstājot transportlīdzekli kādā no stāvlaukumiem.

Lēdurgas dendroparks ir viens no lielākajiem un bagātākajiem dendroloģiskajiem stādījumiem Latvijā, vienlaikus arī dabas un kultūrvēsturiski aizsargājamais objekts, kurš ieskauts pavasara ziedos. Apmeklējot Lēdurgas dendroparku, varēs izbaudīt ne vien ievu ziedu saldo smaržu, bet arī magnoliju, rododendru, veigelas, kā arī ābeļu, ķiršu un citu augļkoku plaukšanas un ziedēšanas laiku.

Foto: Publicitātes attēli

Lēdurgas dendoparks ir krāšņs visa gada garumā, parks ir burvības pilns, – jau pavisam drīz acis priecēs parūkkoks, dūmkoks, riekstkoki, dažādas kļavu sugas. Tāpat dendroparkā iespējams pieteikt ekskursiju, lai gida vadībā izpētītu parka augu pasauli un dabas daudzveidību, kā arī izstaigāt aptuveni trīs kilometru garo Spēka taku, pusdienot piknikam paredzētā vietā ar ugunskuru vai aktīvi pavadīt laiku, spēlējot disku golfu.

Arī Krimuldas pagasta dabas takas un objekti uzplaukuši krāšņumā. Kubeseles pilskalns, kas atrodas pie Runtiņa upītes, blakus Kubeseles alai, sniedz māksliniecisku skatu, ļaujot baudīt ievu ziedēšanas laiku. Lai vairāk izzinātu Kubeseles pilskalna teritoriju un tā apkārtni, iespējams doties četrus kilometru garā pārgājienā, kas ved pa dabas taku.

Foto: Publicitātes attēli

Savukārt Mālpils pagasts aicina doties aptuveni 6,5 kilometru garā pastaigā pa Mālpils muižas parku un Mālpils dabas taku, kas ved gar Mergupes krastu, un vērot tur esošos augus, tostarp ziedošās ievas. Maršrutā pieejamas arī piknika vietas un dažādi apskates objekti.

Tāpat pavasara ziedonis izbaudāms arī citviet Siguldas novadā, piemēram, Inčukalna centrā, pie Kaļķugravas avotiem vai Černausku kultakmeņiem Allažu pusē, kā arī viscaur Gaujas gleznainajiem krastiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!