Zvārtes iezis noteikti ir viens no skaistākajiem iežu (devona smilšakmens) atsegumiem Latvijā. Tāpat arī vieta, kur iezis atrodas, ir elpu aizraujoša un vēstures notikumiem bagāta. Vasara ir īstais laiks, lai to izpētītu.


Zvārtes iezis atrodas Amatas novadā, pašas Amatas upes krastā. Iezi var apskatīt no dažādiem skatpunktiem, tomēr jāatzīst, ka viens no iespaidīgākajiem skatiem būs tad, ja uzkāpsiet aptuveni 44 metru augstajā Zvārtes kraujā, kuras kopgarums ir 200 metri.

Krāšņais iezis izveidojies, kad Amatas upē tika izskaloti smilšakmens ieži. Tā augstums ir gandrīz 20 metri.

Ne tikai pats Zvārtes iezis būs neticami skaists dabas apskates objekts, ko aplūkot, bet arī tā apkārtne. Pie ieža atrodas Amatas upe, kas, ūdenim un upē esošajiem akmeņiem saulē atspīdot, vijas cauri visai teritorijai. Lai uzkāptu kraujā, ir jāšķērso Amatas kājnieku tilts. Pēc tam jau augšā uz krauju ved izveidotas koka kāpnes – brīžiem tās ir gana stāvas, tomēr skats, kas sagaidīs 44 metru augstumā, būs tā vērts.

Iepretim Zvārtes iezim atrodas vēl daži dabas apskates objekti, piemēram, Miglas iezis, ko vietējie iedzīvotāji nodēvējuši par Pļavas iezi. Tāpat arī šeit atrodas Raganu pļava, kur izveidota ekspozīcija, kas vēsta par Zvārtes raganām, kā arī par pļavas augiem un dažādām dabas parādībām.

Raganu pļavas nosaukumam ir īpaša nozīme saistībā ar pašu Zvārtes iezi. Nostāstos minēts, ka senatnē šeit pulcējušās raganas. Īpaši aktīva raganu darbība šeit esot bijusi tieši Vasarsvētkos, Jāņos un Ziemassvētkos.

Vēl interesants objekts ir Vieļu māju rija. Ir nostāsts, ka 1872. gada lielajā vētrā no Zvārtes mājām rija upes malā aiznesta pie Vieļu mājām. Tā šeit atrodas vēl šodien.

Zvārtes ieža teritorijas apmeklējums ir bezmaksas un ir pieejams stāvlaukums automašīnām. Teritorijā ierīkotas arī telts un piknika vietas, kā arī apmeklētāju centrs.

Ja ir vēlme vēl vairāk iepazīt pašu Amatas upi un plašāku Zvārtes ieža teritoriju, būtu vērts izstaigāt interesanto Amatas dabas taku. Taku var izstaigāt arī gida pavadībā. Vietām daži takas posmi ir gana stāvi, tāpēc vislabāk to apmeklēt, ejot kājām.

Gadu laikā Zvārtes ieža teritorija gan nedaudz mainījusi savu izskatu, jo senāk Amatas gultne tikusi iztaisnota, lai Zvārtes ieža atsegumu pasargātu no izskalošanas. Par to, kā Latvija mainījusies 100 gadu liekā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!