Limbažu pusē viena no skaistākajām aktīvās atpūtas vietām ir dabas liegums Dziļezera – Riebezera dabas taka, kas vijas ap vienu no dziļākajiem Latvijas ezeriem. Pavasarī, kad daba mostas un visapkārt skan putnu dziesmas, bet no zemes spraucas pirmās puķes, šī ir arī ļoti romantiska pastaigu vieta.

No Rīgas līdz šai takai jābrauc nedaudz ilgāk par stundu, mērojot aptuveni 85 kilometrus.

Ezeru taka ved pa šauru zemes strēli. Tā atdala divus garenas formas ezerus un vietām ir vien četrus metrus plata. Tā vijas arī gar Riebezera austrumu krastu pa Latvijā reto ošu mežu, teikts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā. Slapjākos gadalaikos zemes strēle starp ezeriem varot applūst, savienojot abus ezerus. Dabas takas šaurākā vieta ir tiltiņš, kas ved pāri grāvītim, kurš savieno Dziļezeru un Riebezeru.

Abus ezerus ietver ošu, skujkoku un jauktie meži. Ziņkārīgākajiem dabas pētniekiem noderēs informācija pie kokiem ar to sugas raksturojumu. Starp labi zināmiem kokiem ieraudzīsiet arī pa svešākai sugai, piemēram, riekstkoku. Jāpiebilst gan, ka dažviet gar ezera krastu taka ir brikšņaina, un slapjākā laikā vērts apaut gumijas zābakus.

Dziļezers ir viens no dziļākajiem ezeriem Latvijā – tā maksimālais dziļums ir 32 metri. Krastos konstatētas molīniju pļavas, kas ir gan Latvijā, gan Eiropā aizsargājams biotops, teikts Daba.gov.lv. Ezeri ir arī nozīmīga retu sikspārņu barošanās vieta.

Ko vēl apskatīt Limbažu pusē, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!