Foto: Gints Mucenieks

Gaujas nacionālais parks nudien var lepoties ar daudz iežu atsegumiem (10 no tiem meklē te). Viens no tiem ir arī Spriņģu iezis, kas skaisti iekārtojies Gaujas krastā.

Spriņģu iezis atrodas Līgatnes novadā. Ar vairākiem pārtraukumiem tas stiepjas 600 metru garumā, minēts "Visit Līgatne" mājaslapā. Arī augstuma ziņā tas ir visai varens, brangākajās vietās sasniedzot pat 21 metru augstumu. Spriņģu iezis ir aizsargājams ģeoloģisks un ģeomorfoloģisks dabas piemineklis.

Foto: Gints Mucenieks

Vasarās uz šo iezi visā varenībā var nolūkoties, laivojot pa Gauju (par šādu maršrutu un tur sastopamajiem dabas brīnumiem lasi te). Savukārt, ja laivošana neietilpst dienas plānos, ļoti ērti uz to var doties pa nelielu taciņu, kas ved no rehabilitācijas centra "Līgatne".

Ja vasarā pār klints sienu plūst nelielas ūdens tērcītes, tad ziemā Spriņģu iezi rotā vareni leduskritumi.

Foto: Gints Mucenieks

Ko vēl apskatīt? Ja ceļi veduši uz šo pusi, vērts doties arī uz Līgatnes slepeno bunkuru "Pansionāts", kas atrodas jau iepriekš minētā rehabilitācijas centra pagrabstāvā. Tur atrodas labiekārtots bunkurs vairāk nekā 2000 kvadrātmetru platībā, kuram slepenības zīmogu noņēma tikai 2003. gadā. Tā bija viena no stratēģiski svarīgākajām vietām Padomju Latvijā kodolkara situācijas gadījumā. Spēcīgākā autonomā saimnieciskā struktūra ar visu nepieciešamo un vismodernāko tā laika aprīkojumu. Vairāk par šo apskates objektu lasi te. Netālu atrodas arī sākumpunkts Mitoloģijas takai, kur meklējamas dažādas senās latviešu dievības koka skulptūru veidolā. Vairāk informācijas par taku atradīsi šeit.
Savukārt turpinājumā fotogrāfa Ginta Mucenieka fotogrāfijas no Spriņģu ieža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!