Foto: Mārtiņš Laģis
Dubkalnu ūdenskrātuve atrodas dabas parka "Ogres Zilie kalni" teritorijā, kuru īsajām brīvdienu pastaigām un braucieniem kā galamērķi izvēlas daudzi apkārtnes iedzīvotāji. Kā radies nosaukums un ar ko vieta īpaša, portālam "Tūrisma Gids" pastāstīja Ogres novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Elīna Baltiņa.

Ūdenskrātuves vidējais dziļums ir 2,5 metri, bet kopējā platība – 12,7 hektāri. Dubkalnu karjera nosaukums, iespējams, radies laikā, kad 20. gadsimta 50. gados derīgo izrakteņu krājumus Grantskalnos novērtēja toreizējās Ļeņingradas ģeoloģiskās izmeklēšanas speciālisti. Visticamāk, "Dubkalni" ir krieviskots līdzās esošo "Ozolkalnu" nosaukums.

1959. gadā tika uzsākta grants ieguve. Daļa Grantskalnu tika norakti un izveidojās Dubkalnu karjers. 2003. gadā grants ieguve tika pārtraukta un teritorija ātri piepildījās ar ūdeni un kļuva par iecienītu peldvietu vietējo iedzīvotāju vidū. Pateicoties tam, ka parka teritorijā ir daudz pazemes avotu, ūdens ir dzidrs un tīrs. Šobrīd tā ir iecienīta atpūtas vieta, kuru iecienījuši arī ziemas peldēšanās entuziasti jeb tautā saukti "roņi".

Ainaviski pievilcīgākā vieta nenoliedzami ir skatu laukums stāvkrastā, ūdenskrātuves austrumu pusē. Tā augstums ir 27 metri. Vieta allaž sniedz baudījumu dabas mīļotājam, dažādos gadalaikos ļaujot vērot dabas daudzveidību. Bieži iespējams novērot ūdensputnus – meža pīles, gulbjus.

Foto: Mārtiņš Laģis

Ūdenstilpne ir viegli un ātri sasniedzama tuvējās Ogres un Ikšķiles iedzīvotājiem. Līdz ūdenskrātuvei iespējams nokļūt ar kājām, velosipēdu vai arī ar autotransportu – pie galvenās peldvietas ir autostāvvieta. Turpat ierīkota aktīvās atpūtas zona ar pludmales volejbola, futbola un badmintona laukumiem.

Par dabas parku "Ogres Zilie kalni" un atpūtas iespējām tajā lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!