Bauskas, Iecavas, Rundāles, Vecumnieku novada pašvaldības Latvijā un Biržu, Pasvales, Pakrojas un Jonišķu rajona pašvaldības Lietuvā izveidojušas kopīgu maršrutu, kura mērķis ir latviešus un lietuviešus iepazīstināt ar šo teritoriju tūrisma objektiem un pasākumiem. Informācija par 40 apskates vietām un astoņiem pasākumiem apkopota brošūrā, kas pieejama Bauskas, Biržu, Pakrojas, Pasvales un Jonišķu Tūrisma informācijas centros.

Ko apskatīt un darīt šajā teritorijā?

Savu ceļojumu no Rīgas var sākt ar Iecavu vai Vecumniekiem, ja dodaties garākā divu – trīs dienu braucienā. Vasaras laikā var doties arī vairākos vienas dienas izbraukumos, pakārtojot tos kādiem pasākumiem un pie reizes apskatot tuvāko apkārtni.

Ja ceļojumu sāk ar Vecumniekiem, pa ceļam paviesojušies "Jūrās" un "Ausekļu dzirnavās", nonāksiet Skaistkalnē, kur varat apskatīt Skaistkalnes katoļu baznīcu. Tā ir otra populārākā katoļu svētceļojumu vieta Latvijā (pēc Aglonas). Baznīcā atrodas altārglezna-brīnumdarītāja "Marijas pasludināšana", regulāri notiek dievkalpojumi, bet augustā – Kanapenes svētki. Netālu no Skaistkalnes centra saimniecības "Mačēni" muzejā "Sendienas" varēsi apskatīt interesantu privātu senu darbarīku, sadzīves un saimniecības priekšmetu, tehnikas, rakstāmlietu kolekciju.

Šķērsojuši valsts robežu Skaistkalnē, nonāksiet Lietuvā – Biržos. Birži pazīstami ne tikai ar pili, Kirkilu novērošanas torni un Sodelišķu muižu, bet arī citiem objektiem. Pagājušajā gadā tika atvērta Biržu tējkannu galerija, kuras kolekcijā ir vairāk nekā 400 eksponātu. Eko baskāju parkā patiks tiem, kas vēlas basām kājām staigāt pa dažādiem akmentiņiem, grāvīšiem un čiekuriem ierīkoto taku.

No Biržiem maršruts ved uz Pasvali, te apskatāms Kriteņu parks ar vairākām dažāda izmēra un vecuma kritenēm (vairāk lasi šeit), Dzirnakmeņu un dobakmeņu muzejs, kā arī Pasvales novadpētniecības muzejs ar modernu vēstures, etnogrāfijas, arheoloģijas ekspozīciju un atjaunotās Lietuvas 100. gadadienai veltīto izstādi, bet ģimenēm patiks Rauboņu zooparks.

Turpinot iepazīt Zemgales kaimiņus, ceļš no Pasvales aizved uz Pakroju, kur var apskatīt Lietuvā vecāko koka sinagogu un lielāko muižu – Pakrojas muižu, kur brīvdienās tiek organizētas dažādas izklaides, notiek koncerti. Apskates vērta ir arī Akmeneļu muiža, te iespējams iepazīties ar muižas vēsturi, apskatīt mākslas galeriju, izbaudīt dažādas izklaides. Bet par Pakrojas vēsturi vairāk uzzināsi muzejā "Žiemgala".

Noslēdzot Lietuvas puses izzināšanu, jāiegriežas Jonišķos, kur jāapmeklē Lietuvā vienīgais Basketbola muzejs un Sinagogu komplekss, kurā gūsi ieskatu pilsētas ebreju vēsturē, bet, ja vēlies piedalīties radošajās darbnīcās, iegriezies Gasčūnu tradicionālās amatniecības centrā. Pašā pierobežā atrodas Žagares muiža, kur ierīkots moderns apmeklētāju centrs. Nesteidzīgi pastaigājoties pa greznajiem muižas koridoriem, varēsi sajuties kā īsts kungs.

Iebraucot Latvijā Rundāles novadā, jāapskata Svitenes muiža, senais Mežotnes pilskalns un, protams, Rundāles pils parks – ievērojamākais baroka dārzs Baltijā ar ornamentālo parteri, Zaļo teātri un rožu dārzu (ap 2400 rožu šķirņu). Netālu no pils atrodas objekts senās tehnikas cienītājiem – privātā retro auto kolekcija "Mežmaļi", kur apskatāmi 1939. gada automobiļi un motocikli.

Maršruts turpinās Bauskā, kur noteikti apskati pili, Motormuzeju un vecpilsētu un iegriezies Bauskas Sv. Gara luterāņu baznīcā, kur uz viena no soliem redzams senākais pilsētas ģerboņa attēls. Vecpilsētā atrodas arī Bauskas muzejs, kur uzzināsi ne tikai par pilsētas vēsturi, bet varēsi arī apskatīt dažādas mākslas un vēstures izstādes un T. Čudnovskas leļļu un rotaļlietu kolekciju.

Maršruta noslēgums ved Iecavas novada virzienā. Aktīvajiem jāpiestāj atrakciju parkā "Labirinti", zinātkārajiem kopā ar gidu jāiepazīst Iecava un Iecavas katoļu baznīca. Tā ir viena no jaunākajām un modernākajām tuvējā apkārtnē. Bet bērniem patiks dzīvnieku, mājdzīvnieku un putnu kolekcija mini zoo "Dobuļi" Dzimtmisā.

Dodoties ceļā uz Zemgali, vērts painteresēties, vai brauciena laikā neiekrīt kāds no lielajiem vasaras pasākumiem, kurus apmeklējot, iepazīsi konkrētā novada kultūras īpatnības un tradīcijas.

  • 26. maijā Bauskas novada svētki Vecsaulē
  • 2. jūnijā Iecavas mazie dziesmu un deju svētki
  • 2. jūnijā Rundāles novada svētki
  • 12. –14. jūlijā Liliju svētki Vecumniekos
  • 13.–14. jūlijā Žagares Ķiršu festivāls
  • 3.–5.augustā Biržu pilsētas svētki
  • 24.–25. augustā Pakrojas svētki
  • 8. septembrī Bauskas pagalmu svētki un putras godēšana un Zemgales Dižtirgus
  • 14.–16. septembrī Pasvales pilsētas svētki

Sīkāka informācija ar maršruta objektu adresēm, kontaktiem atrodama projekta mājāslapā vai iegūstama tūrisma informācijas centros:

  • Bauskas TIC, Rātslaukums 1, Bauska, LV-3901, Latvija, T.: +37163923797
  • Biržu TIC, J.Janonio g. 2, Birži, LT – 41148, Lietuva, T.: +370 68673742,
  • Pasvales TIC, P. Avižonio g. 6, Pasvale, LT-39149, Lietuva, T.: +370 45134096
  • Pakrojas TVIC, Pergalės g. 1, Pakroja, LT-83159, Lietuva, T.: +370 61610765
  • Jonišķu TVIC, Žemaičių g. 9, Jonišķi, LT-84147, Lietuva, T.: +370 42652388

Vairāk informācijas projekta "Facebok" kontā un mājaslapā.

Maršrutu sagatavoja: Bauskas TIC, izmantojot partneru iesniegto informāciju un foto materiālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!