Latgalē noteikti ir daudz vietu, ko vērts apmeklēt. Un to pierādījusi arī Edīte Husare, kura "Instagram" izveidojusi kontu "@latgola", parādot šīs puses dabu, kultūrvēsturi un ceļojumu garšu. Viņa apceļojusi daudzas vietas Latgalē, tāpēc dalās ar ieteikumiem, ko tur apskatīt.

"Pie sevis smejos, ka gandrīz katram ir kāds savs pandēmijas laika projekts, šis tad sanācis mans. Kādā vakarā marta beigās datorā sāku skatīties daudzu gadu laikā sakrātās dažādu braucienu fotogrāfiju mapes, kavējos atmiņās un priecājos par to, ko sanācis iemūžināt. Tā uztaisīju "Instagram" kontu "@latgola", sākotnēji vienkārši gribot saglabāt sev, varbūt parādīt kādam citam, cik dažāda un skaista ir Latgale, bet pēc tam jau cerot, ka varbūt bildes iedvesmos gan pašus latgaliešus, gan citu Latvijas vietu iedzīvotājus braukt un iepazīt Latgali. Ja sākotnēji tās bija dažādu laiku un tēmu fotogrāfijas, pēc maija sākuma brauciena pa Daugavas lokiem izdomāju, ka Latgales stāstu varētu parādīt jau tādos kā maršrutos. Viena intensīva diena dzīvē sanāk aptuveni divas nedēļas virtuāla ceļojuma. Tāpat pašai ir interesanti vairāk izzināt dažādus faktus, stāstus par šīm piedzīvotajām vietām – gan pirms došanās, gan arī pēc tam, veidojot virtuālo ceļojumu," Latgales tūrisma asociācijai "Ezerzeme" atklāja Edīte, kurai Latgale ir dzimtā un arī šī brīža dzīvesvieta.


"Īpaši tagad, kad tiek veicināts iekšējais tūrisms, gribas parādīt, ka Latgalē ir dažādi un interesanti, vajag atbraukt un atbalstīt arī šo reģionu. Mani Latgales ceļojumi laika gaitā ir dažādi – gan auto, gan velo, gan arī savu reizi kājām. Tā kā es esmu ģeogrāfs, man ļoti patīk vietas un to izzināšana, līdz ar to cenšos izvēlēties tādas vietas, kurās nav būts. Vai arī, ja ir būts, bet gribējies atgriezties. Tie ir gan lielāki ceļi, gan mazāki, bieži vien tādi maršruti, kuri nav standarta tūristu izvēles. Daudzās vietās Latgalē esmu bijusi, bet vēl tik ļoti daudzās neesmu! Parasti gan ir kāds viens galvenais motīvs (piemēram, apskatīt 10 baznīcas, pabūt kādā konkrētā ciemā, dabas objektā), kuram tad tiek piemeklēti vēl citi tuvējie objekti. Man patīk diezgan precīza izplānošana, taču pēc tam, jau esot ceļā, arī ļaušanās nejaušībām – jo lielākām, jo izdodas aizraujošāk," stāsta Edīte, kas plašākam cilvēku lokam ir vairāk pazīstama kā Latgales vēstniecības GORS Mārketinga nodaļas vadītāja.


Ko apmeklēt Latgalē?


Vaicāta, kuras ir tās vietas, ko viņa ieteiktu apmeklēt citiem, Edīte teic tā: "Tā kā dzīvoju Rēzeknē, ja kaut kur gribas aši aizbraukt, tad izvēle Nr. 1 allaž ir Ludza. Salīdzinoši tuvu, taču gana dažāda un vienmēr izdodas ieraudzīt ko interesantu. Kaut vai uzkāpt pilskalnā – 20 minūšu ceļš no Rēzeknes un jau rodas laba sajūta, ka kaut kur ir būts un kas piedzīvots. Noteikti iesaku Daugavas lokus – iepriecinās gan dabas, gan kultūrvēstures mīļotājus. Vienīgi, ja gribas nesteidzīgi apbraukt visu ceļu no Daugavpils līdz Krāslavai un pa otru pusi atpakaļ, vienas dienas būs par maz. Neobjektīvais ieteikums, bet man pašai tik ļoti patīk un aizrauj, ka Latgalē ir arī lielās kultūras vietas – GORS (tagad vasarās jo sevišķi kino uz jumta terases) un Marka Rotko Mākslas centrs ar dažādajām izstādēm, kurās var dabūt pasaules un arī moderni latgalisko elpu. No mazākām kultūrvietām allaž priecē Lūznavas muižas eksperimenti un piedāvājums (jo īpaši vasaras brīvdabas pasākumos), kā arī ļoti patīk Līvānu stikla muzeja ekspozīcija Latgales mākslas un amatniecības centrā Līvānos. Ļoti simpātiska šķiet arī pierobežas ciema Indras drosme, kas īstenota Laimes muzejā, kā arī savā dzimtajā Šķilbēnu pusē iesaku piedzīvot zemnieku saimniecības "Kotiņi" meistarklases un ēdienus Rekovas dzirnavās. Es te varētu vēl ieteikt un ieteikt – Latgalē ir ļoti daudz ko piedzīvot, taču būtiskākais gan, manuprāt, – labi saplānot maršrutu, jo tā, "uz dullo" braucot, var arī "nenoķert" to sajūtu. Man pašai patīk dažādība – lai ceļā ir gan daba, gan kultūrvēsture, gan arī breineigi cilvēki."


Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!