Foto: Gleb Fjodoroff

Neapšaubāmi Liepāja ir pazīstama kā vēja pilsēta, un ne velti – tās plašā Baltijas jūras piekraste pilsētas iedzīvotāju un viesu matus plivina gan mierīgās, gan vētrainākās dienās. Taču šī piekraste nav zināma vien ar savu vēju, bet arī ar vienu no neparastākajiem apskates objektiem – Ziemeļu fortiem.

Kā iepriekš skaidroja ''Tūrisma Gids'', Karosta – lielākā vēsturiskā militārā teritorija Baltijā – aizņem aptuveni trešdaļu Liepājas teritorijas tās ziemeļu daļā. Karosta ir valdzinoša savā skarbumā, brīnumaina, paradoksāla un unikāla vieta ne tikai Latvijas, bet arī pasaules vēsturē un arhitektūrā. Tā būvēta 19. un 20. gadsimta mijā kā Krievijas impērijas militārā bāze, un šodien te pilsētvidē savdabīgi savijas cariskās Krievijas militārā elegance un padomju militārisma robustums. Karosta var patikt, var arī nepatikt, bet noteikti neatstāj vienaldzīgu, zina teikt paši liepājnieki.

Ziemeļu forti ir Liepājas cietokšņa sastāvdaļa un būvēti, lai pasargātu Liepājas jūras kara bāzi no iespējamā ienaidnieka uzbrukuma. Nocietinājumu sistēma apjoza visu pilsētu. 1908. gada novembrī, mazāk nekā 10 gadus pēc tā uzbūvēšanas, Liepājas cietoksni likvidēja, jo atzina, ka tā celtniecība bijusi stratēģiska kļūda. Daļu lielgabalu demontēja un aizveda uz Kauņas cietoksni Lietuvā, daļu pārkausēja. Artilērijas baterijas, pazemes būves un pulvera noliktavas mēģināja spridzināt, taču tas nedeva gaidīto rezultātu, un līdz ar to cariskās Krievijas tā laika jaunākā un modernākā cietokšņa paliekas ir saglabājušās līdz mūsdienām.

2018. gadā starp Ziemeļu fortiem un Cietokšņa bateriju Nr. 3 uz nocietinājuma sienas franču mākslinieks ar pseidonīmu Al Sticking uzgleznoja sievietes portretu, teikts vietnē ''latvia.travel''. Tas tapis, iedvesmojoties no Svētās Annas baznīcā sastaptās sievietes un viņas dzīvesstāsta.

Ziemeļu forti tāpat kā Karosta padomju laikā bija slēgta militārā teritorija, taču šodien daļēji saspridzinātos labirintus iespējams brīvi apskatīt, arī gida pavadībā.

Militāro teritoriju skaistos foto iemūžinājis fotogrāfs Gļebs Fjoforovs (Gleb Fjodoroff), kurš ar fotogrāfijām padalījās arī ar ''Tūrisma Gida'' lasītājiem. Fotogrāfa ''Instagram'' profilā vari iepazīties ar citiem uzņemtajiem kadriem.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!