Foto: ''PostNos'' arhīvs
Latvijā ir daudz skaistu un visiem līdz galam neiepazītu vietu, kuras visērtāk iespējams apskatīt un izpētīt, dodoties garākā pārgājienā. Ja vēlies izlocīt kājas, 13 kilometru garais pārgājiens no Bumbu kalniņa līdz Baltajai kāpai tev būs tieši laikā, jo trīs līdz piecu atpūtas stundu laikā ne tikai atjaunosi spēkus, bet arī varēsi iepazīt vairākas apskates vietas, kas sevī glabā interesantus notikumu un vēstures liecības. Pārgājiena maršrutu iesaka tūrisma aģentūras ''PostNos'' dibinātājs Valdis Vītoliņš.

Bumbu kalniņš ir 16 metrus augsts paugurs Bolderājas kāpās. Bumbu kalnā atrodas uguns novērošanas tornis, kas pieejams arī apmeklētājiem kā skatu tornis. Pirms gandrīz 100 gadiem šeit notikušas asas sadursmes starp Latvijas brīvības cīnītājiem un bermontiešiem. Bumbu kalniņā pie Šmitu mājām bija iekārtots Latgales divīzijas komandpunkts, no kura 1919. gada 1. novembrī pulkveža Krišjāņa Berķa vadībā sākās uzbrukums Pārdaugavai. Jau Latvijas pirmās brīvvalsts laikā tur uzstādīts akmens bluķis ar piemiņas plāksni, kas gan padomju laikā noņemta, bet pirms 10 gadiem atkal atjaunota. Un, lai arī Bolderājas apkaimē smiltis ir noraktas un teritorija daļēji apbūvēta, dažās vietās kāpu fragmenti saglabājušies. Pārējā kāpu grēda apaugusi ar priežu mežu.

Savukārt Baltā kāpa ir veidojusies pirms 6000 gadiem – Baltijas jūras priekšteces Litorīnas jūras laikā, un ir nesalīdzināmi vecāka par pašreizējās jūras veidotajām kāpām. Baltā kāpa ir apmēram 20 metru augsta un tā aizsargā tuvējo ciemu no jūras vējiem. Kāpas apkārtne atpūtniekus piesaista gan ar pirmatnējo dabu, gan savu vēsturi, jo te atrasta pirmā akmens laikmeta iedzīvotāju apmetne Latvijas ziemeļrietumu piekrastē.

Bumbu kalniņa pārgājiena maršrutā, kurš stiepjas 13 kilometru garumā, iespējams iepazīties ar 12 apskates objektiem. Visērtāk gatavo maršrutu bez maksas būs iespējams iegūt, reģistrējoties ''mypostnos.com'' un sadaļā ''Dažādi maršruti'' izvēloties ''Bumbu kalniņš''. Kā arī jālejupielādē ''PostNos'' lietotne, kur automātiski parādīsies izvēlētais maršruts un cita noderīga informācija, kas kalpos kā izzinošs virziena rādītājs visa pārgājiena laikā.

Tāpat vērts piebilst, ka ''PostNos'' piedāvā iespēju doties deviņos ģimeniskos pārgājienu maršrutos. Vairāk par to lasi šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!