Foto: DELFI
Esot Valmierā, kaut 15 minūtes jāvelta Ģīmes dabas takai, kas ir 440 metrus gara un sākas pie Leona Paegles ielā esošajām Ģīmes upītes slūžām, virs kurām izbūvēta skatu platforma.
Ģīmes taka izveidota 2018. gadā, lai veicinātu vides izziņu un atklātu tās daudzveidību. Pašā dabas takas sākumā pie slūžām atliek ar savu viedtālruni noskenēt QR kodu un noklausīties Jāzepa Vītola veltījumu savai pilsētai Valmierai, ko sauc "Valmieras suvenīrs". Kad telefonā skan liegais klavierdarbs, var sākt pastaigu.
Foto: DELFI
Taka sadalīta vairākos posmos, pirmais ir "ūdens" un tajā var iepazīt ūdensdzīvniekus, zivis un gliemenes. Daudzus no dzirnavu ezeriņa iemītnieku nosaukumiem var lasīt kā mēles mežģi – trīsuļoda kāpurs, vienādspārnu spāres kāpurs, plakandēle.
Nākamais seko "gaiss", kur var iepazīt putnu un kukaiņu dzīvi. Naktī tur var vērot sikspārņus un pūču pārlidojumus, bet dienas gaišajā daļā lasīt informāciju stendos.
Foto: DELFI
Posmā "zeme" var uzzināt daudz interesanta par skudru dzīvi, iepazīt dumbrāju un zemā purva augus, kā arī izzināt Valmieras zemes dzīles. No skatu platformām var nesteidzīgi baudīt dabas skatus, ieklausīties putnu vīterošanā, vērot kukaiņu un ūdensdzīvnieku rosību dabā, bet taku noslēdz skatu rāmis, kurā nofotografēties. Gan takas sākumā, gan beigās ir velosipēdu novietnes. Ja brauc ar automašīnu, to vislabāk novietot šeit pie Valmieras sākumskolas.
Dabas takas veidotāji aicina vērot un klausīties, tādēļ viens no stendiem skaidro itāļu valodas vārdus, kas apzīmē izpildījuma veidu klasiskajā mūzikā un aicina uz brīdi aizvērt acis un ieklausīties apkārt esošajās skaņās. Ejot pa grantēto takas daļu, labajā pusē ir stāvas koka kāpnes, tās pieveicot, skatam paveras plaši apstādījumi. Pabalējusi zīme liecina, ka tur atrodas Vislatvijas koku sēšanas un stādīšanas akcijas "Skābeklis" ietvaros veidota 110 metrus gara izziņas taka. Tajā ir 393 koku un krūmu stādi, skulptūru dārzs un saules pulkstenis.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!