Foto: F64

Ventspils novada Usmas pagastā pie Usmas ezera no priežu dēļiem izbūvēta 300 metrus gara dabas taka veselīgām pastaigām. Tā ir īpaši pielāgota personām ar kustību traucējumiem, senioriem un ģimenēm ar maziem bērniem. Ir sagatavots arī audio materiāls latviešu un angļu valodā, kuru varēs noklausīties, izmantojot QR koda uzlīmes, kas būs izvietotas uz informatīvā stenda. Pavasarī uz takas paredzēts uzstādīt apmeklētāju skaitītāju, kas ilgtermiņā palīdzēs izvērtēt tūrisma objekta pievilcību.

Ejot pa Elkraga taku, var novērtēt Kurzemes leģendām apvītākā un skaistākā ezera burvību, atceroties, ka platības ziņā tas ir sestais lielākais ezers Latvijā. No dabas takas paveras skats arī uz Moricsalu – vienu no pēdējām maz pārveidotajām teritorijām, kur jau vairāk nekā 200 gadu nenotiek saimnieciskā darbība.

Moricsalas unikalitāte ir ļoti vecais mežs, tajā augošie koki sasniedz pat 500 gadu vecumu. Sala ir laba mājvieta retām ķērpju, sūnu un kukaiņu sugām, tā ir vaboļu paradīze un vienīgā zivju ērgļu kolonijas vieta Latvijā, tajā konstatētas 222 tauriņu sugas, dažas no tām nav sastopamas nekur citur mūsu valstī un pat Baltijā. Moricsalas rezervāts iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo dabas teritoriju tīklā "Natura 2000".

300 metru garā pastaigu taka izbūvēta, jo Ventspils novada pašvaldība iesaistījusies "Interreg V-A" Latvijas–Lietuvas programmas 2014.–2020. gadam projektā LLI-010 "Dabas tūrisms visiem" jeb "UniGreen". Takas izbūvi veica SIA "Premium Properties".

Objekta izmaksas ir 43 763,11 eiro, tostarp publiskais finansējums – 29 444,76 eiro, bet Ventspils novada pašvaldības ieguldījums – 14 318,35 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!