Foto: Shutterstock
"Lauku ceļotājs" apkopojis informāciju par 50 sierziņu vietām Latvijā – mājražotājiem, zemnieku saimniecībām, lielākiem un mazākiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kooperatīviem un pienotavām Latvijā, kur var uzzināt par siera gatavošanas procesu, vēsturi, doties izzinošās ekskursijās, iegādāties un nogaršot dažādas Latvijā ražotas siera šķirnes. Šādi tapis ceļvedis ar pārbaudītām vietām, kur, iepriekš piesakoties, var doties baudīt visdažādākos sierus tepat Latvijā.

"Bija daudzi labi piemēri ar inovatīviem un interesantiem produktiem," par šovasar apmeklētajiem siera ražošanas uzņēmumiem un saimniecībām saka ceļotājs un jaunā izdevuma autors Juris Smaļinskis. "Piemēram, Raunas siers ar sierāboliņu, patika saimniecība "Juri" Latgalē, kur saimnieki runā tikai latgaliski un viņu produkti ir izcili, tāpat "Burkānciems", kur cilvēki pārcēlušies uz laukiem, un viņiem ir kolosāla ideja, izcili nostādinātie sieri, kas lielos rituļos guļ plauktos, tāpat patika "Līvi", kur sāka ražot pirmās siera bumbas, mājražotājas Santas Lasmanes saimniecība atrodas fantastiskā vietā, savukārt kafejnīcā "Kukabura" gatavo sieru no ābolu sulas pēc senaizmirstas receptes – šis laikam bija tas, kas pārsteidza visvairāk," ieteikumos un iespaidos dalās Juris.

Ja konkrētais ražotājs neuzņem apmeklētājus, tad ceļveža aprakstā ir norādīts tuvumā esošais veikaliņš, kurā var iegādāties šī ražotāja sieru un citus piena produktus, bet pārsvarā piedāvātas saimniecības un uzņēmumi, ko iespējams apmeklēt un pašiem savām acīm pārliecināties par to, kā top sieri. Ceļvedī atrodamas arī atsevišķas nozīmīgas vietas, kas saistītas ar siera ražošanas vēsturi Latvijā.

Jautāts, vai cenas sieriem saimniecībās nav pārlieku augstas, Smaļinskis stāsta, ka viss atkarīgs no salīdzinājuma, jo Latvijā ražojot arī dārgus un izsmalcinātus sierus, bet tajā pašā laikā "uz vietas saimniecībās iegādāties sierus bija ļoti izdevīgi, ja salīdzina ar līdzīgām vietām un produktiem Eiropā." Viņš arī noteikti iesaka doties uz saimniecībām pašiem, jo tādējādi iespējams izvairīties no veikalu uzcenojumiem un atrast sierus par ļoti labām cenām.

Ceļvedi izdevis "Lauku ceļotājs" sadarbībā ar vietējiem tūrisma informācijas centriem un Latvijas Siera klubu. Lielu daļu no tajā redzamajām fotogrāfijām uzņēmis Valdis Ošiņš.

Ceļveža "Gardā siera ceļš" elektroniskā versija pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!