Foto: Publicitātes attēli
Gada nogale un tumšie mēneši, īpaši tad, kad sniegs vēl nav uzkritis, rosina daudzus uz pārdomām, apcerēm un mieru, lai ar jaunu sparu un apņemšanos sagaidītu Jauno gadu. Nedēļas nogale Latgalē sniegs pozitīvas emocijas un noteikti bagātinās tavu ziemas ceļojumu pieredzi. Ko tad šajā pusē apskatīt un ko izmēģināt? Iesaka Latgales reģiona tūrisma asociācija “Ezerzeme”.

Saģērbies silti – ejam dabā!

Kad uzsnigs sniegs, interesantu izklaižu netrūks. Vizināšanās zirga kamanās, kas agrāk bija pats par sevi saprotams pārvietošanās veids sniegiem bagātās ziemas dienās, mūsdienās ir neaizmirstams piedzīvojums gan lieliem, gan maziem. Zirga kamanās vari baudīt Latgales pakalnus un ielejas, brīnišķīgus skatus uz aizsalušiem ezeriem un sniegotiem mežiem. Ja ziemas brīvdienās esi Krāslavas pusē, iepriekš piesakoties, dodies izbaudīt zirgus sētā "Klajumi", Kaplavā. Te varēsi doties zirgu izjādē vai braucienā ar kamanām pa sniegotajiem mežiem. Pēc brauciena ir iespēja sarīkot ziemas pikniku ar ugunskuru, desiņām un siltu tēju. Iepriekš piesakies pa tel. +371 29472638. Savukārt, Ziemeļlatgales apceļotājus zirgu kamanās izvizinās zirgu sētā "Kapulejas" Tilžā, Balvu novadā. Iepriekš jāpiesakās pa tel. +371 28738007.

Dodies slēpot kādā no ierīkotajām slēpošanas trasēm. Dabas parkā "Balkānu kalni" Viļakas novadā darbojas distanču slēpošanas trase – viens aplis sniedzas piecu kilometru garumā pa pauguriem un līdzenumiem. Diennakts tumšajā laikā pieejama 1,5 kilometrus gara, apgaismota trases daļa. Darbojas arī slēpošanas inventāra noma. Ja nevēlies slēpot, noteikti iepriecinās ragaviņu kalniņš, kur pieejama ugunskura vieta ar soliņiem un galdiem, kā arī pirts līdz 20 cilvēkiem, iepriekš rezervējot pa tel. +371 29132664.

Foto: Andris Zelcs

Ūdens tūrisma centrs "Bāka" Rēzeknes novadā ir izveidots dabas lieguma "Lubāna mitrājs" teritorijā, blakus Latvijas lielākajam ezeram – Lubāna ezeram. Ziemas periodā te var gan slēpot, gan slidot, pieejams arī inventārs. Netālu esošais viesu nams "Stikāni" un putnu vērošanas informācijas centrs piedāvā putnu vērošanas tūres Lubāna ezera apkaimē zinoša gida pavadībā. Pieteikšanās putnu vērošanai un naktsmītnes rezervācija pa tel. +371 28671971.

Sarkaņkalns atrodas tikai nepilnus 10 kilometrus no Rēzeknes un ir augstākais paugurs dabas parka "Adamovas ezers" teritorijā. Ziemas sezonā kalnā darbojas divi pacēlāji un pieejamas vairākas trases lēzenajā un stāvajā nogāzē, tostarp arī "ragaviņu nogāze". Tā ir īstā dažāda vecuma un prasmju līmeņa slēpotājiem, snovotājiem un citu ziemas aktivitāšu mīļotājiem. Pieejami arī snovborda un slēpošanas instruktori, kā arī slēpju noma. Tālrunis papildus informācijai: +371 29389717, slēpju nomas rezervācija: +371 27720807.

Foto: Publicitātes attēli

Slēpošanas bāzē "Egļukalns" Daugavpils novadā, netālu no Lietuvas robežas, ir pieejamas vairākas slēpošanas trases. Ģimenes trase ir īsta paradīze iesācējiem un ģimenes atpūtai. Pieredzējušu un laipnu instruktoru pavadībā iemaņas apgūsiet ātri un droši. Trasei ir mērena augstumu starpība – 15 metri, garums gar pacēlāju ir 110 metri. Finiša līnija ir 70 metrus gara – tas ļauj nebremzējot braukt līdz drošam pilnīgās apstāšanās punktam. Trases reljefs ir bez kritumiem. Pieredzējušus slēpotājus un snovbordistus iepriecinās slaloma trase, kas sastāv no diviem 250 metrus gariem nobraucieniem. Viens nobrauciens ar ideāli līdzenu virsmu komfortablai un mierīgai slēpošanai – trases augstuma starpība ir 40 metri un tas ļauj nobrauciena beigās attīstīt ātrumu 60 kilometri stundā. Otro nobraucienu veido vairāki tramplīni, kas mijās ar slaidiem un rampām. Šajā trasē jāpārvar pat trīs metrus augsts tramplīns.

Slidošanas priekus vari izbaudīt vairāku pilsētu slidotavās, piemēram, Balvos, Preiļos, tikai jāsagaida attiecīgi laikapstākļi. Daugavpilī Vienības laukumā darbosies bezmaksas slidotava, kas būs pieejama katru dienu. Slidotava un slidu noma būs par brīvu visiem slidot gribētājiem.

Zemledus makšķerēšana ir ļoti populāra Latgales reģionā, taču, ja vēlies izbaudīt ko savādāku, noīrē mājiņu zemledus makšķerēšanai komfortā. Tajā ir iebūvēta krāsns ar malkas apkuri. Uz jumta ir saules baterijas, kas dod iespēju makšķerēt naktī, tieši tad, kad aktīvi ķeras brekši. Šī mājiņa būs pieejama makšķerēšanai Ludzas Lielajā ezerā, iepriekš rezervējot pa tel. +371 26107725.

Atpūta miesai un garam

Foto: Publicitātes attēli

Pēc ziemas dienas dabā vērts kārtīgi izkarsēties pirtī. Balvu novadā atpūties un relaksējies pirtiņā "Elkšņi", baudot latviskos pirts rituālus kopā ar zinošu pirtnieci Arnitu Melbergu. Sildīšanās un pēršanās ar pirtsslotām, augu skrubji un maskas, kāju vanniņas un zāļu tējas. Pēc pēriena – veldze dīķī. Kā saka saimniece, pirts ir svētnīca miesai, garam un dvēselei. Apmeklējums noteikti iepriekš jāpiesaka, tel. +371 26361594.

Par vēderpriekiem Latgalē arī ir padomāts. Rekovas dzirnavas Viļakas novadā ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, kurā ierīkotā degustāciju telpā var uzņemt tūristu grupas un rīkot konferences, seminārus, dažādus kulināros pasākumus. Iepriekš piesakoties pa tel. +371 29132664, nobaudīsi vietējo audzēto graudaugu un citu Latgales produktu ēdienus neparastās garšās un izpildījumā. Savukārt, Aglonas Maizes muzejā saimniece ne vien izstāstīs par grauda ceļu līdz maizītei, bet arī atklās latgaliešu dzīvesziņu un tradīcijas. Pieteikšanās pa tel. +371 29 287 044.

Ziemassvētku noskaņu var izbaudīt Andrupenes lauku sētā. Laicīgi piesakoties pa tel. +371 26458876, var nogaršot Latgales lauku labumus tradicionālajās latgaliešu receptēs.

Latgaļu tradicionālos ēdienus iespējams nobaudīt arī Ludzas amatnieku centrā. Latgaļu kukņa piedāvā pašiem izzināt senu recepšu noslēpumus un iemācīties tos gatavot. Iepriekš obligāti jāpiesakās pa tel. +371 29467925.

Foto: Publicitātes attēli

Krāslavā esi laipni aicināts apmeklēt Latgales kulinārā mantojuma centru, kas apvieno ēdināšanas sektora uzņēmumus, tūrisma pakalpojumu sniedzējus, mājražotājus, amatniekus, ražotājus no visa Latgales reģiona. Te vienuviet iespējams izbaudīt Latgales vietējās garšas.

Izsmalcinātu garšu cienītāji gaidīti Silenes Terases restorānā Daugavpils novadā. Restorānā ar brīnišķīgu skatu uz ezeru nogaršot īpaši izvēlētus ēdienus, itāļu noskaņu un izbaudīt dabas tuvību. Ne velti šis restorāns ir Latvijas 30 labāko restorānu topa 6.vietā! "Silene Resort&spa" vari arī pavadīt nakti greznos numuriņos, kā arī baudīt spa.

Interesanti svētku laika pasākumi, tirdziņi un egles iedegšanas

Foto: Publicitātes attēli

Lai tumšo gada nogali padarītu vismaz emocionāli gaišāku, piedzīvotu svētku brīnumu un bagātinātu savu ziemas piedzīvojumu Latgalē, vari apmeklēt dažādus pasākumus un radošās darbnīcas.

Tā, piemēram, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs, iepriekš piesakoties pa tel. +371 26742058, līdz pat 20.decembrim piedāvā darboties Ziemassvētku radošajās darbnīcās. Te būs iespēja izgatavot svētku dekorus un dāvaniņas, kā arī uzzināt par senajām latviešu Ziemassvētku tradīcijām – gatavot puzurus.

Savukārt Ludzā, salonā "Pelnruškītes sapnis", būs meistardarbnīcas Rotaļu raganiņas vadībā – rotājumu gatavošana, rotaļas Ziemassvētku atmosfērā. Piesaki savu darbošanos pa tel. +371 28622570.

Bērni noteikti vēlēsies satikt īstu Ziemassvētku vecīti! 13. decembrī atpūtas kompleksā "Virogna" (Višķu pagasts) tiks atklāta "Sniegavilla" – Salaveča ciemats. Apmeklētājus sagaida aizraujošs ceļojums zvaigžņu un galaktikas pasaulē, ceļojums laika mašīnā, šķēršļu josla, zvaigžņu labirints, zinātniskais šovs, vizināšanās ar haskijiem un ugunsšovi. Bērnu, skolēnu kolektīvi gaidīti no 13. līdz 20.decembrim uz īpašu sagatavotu programmu, savukārt ģimenes aicinātas apmeklēt ciematiņu 21., 22., 28. un 29. decembrī. Plašāka informācija un pieteikšanās pa tel. +371 27082308.

Pilsētu un pagastu kultūras namos, koncertzālēs sagatavotas īpašas svētku programmas, taču īsto Ziemmassvētku brīnumu gūsi, piedzīvojot eglītes iedegšanu. Piedāvājam Latgales pilsētu un novadu svētku eglīšu iedegšanas, tradicionālo tirdziņu un citu lielāko pasākumu kalendāru:

1.decembrī
Balvos pulksten 18 lielās egles iedegšana "Pilsētas egles svētki" laukumā pie Balvu kultūras nama. Prieku dāvās LED gaismu šovs, muzikālās sniegpārsliņas, Ziemassvētku vecītis, laimes aka, silta tēja un piparkūkas.

5. decembrī
Viļakā eglīti iedegs kopā ar cirka un domino kauliņiem.

6. decembrī
Viļānu pilsētas egles iedegšana, pirms egles iedegšanas pulksten 15 notiks meistardarbnīca Ziemassvētku tematikā – krekliņu apdruka sietspiedes tehnikā.
Eglīti iedegs arī Baltinavā.

7. decembrī
Daugavpilī pulksten 16.30 Vienības laukumā notiks pilsētas egles iedegšanas pasākums un Rūķu namiņa atklāšanas svētki.

Preiļos, Svētku laukumā no pulksten 12 līdz 16 būs Ziemassvētku tirdziņš, bet pulksten.15 svētku egles iedegšana. Rotaļas un skanīgas dziesmas kopā ar bērnu popgrupu "Lāsītes".

8.decembrī
Līvānos Lielās egles iedegšanas svētki. No pulksten 14 amatnieku un mājražotāju tirdziņš, no pulksten 15.30 – svētku ciematiņš, kurā būs iespēja paviesoties Ziemassvētku vecīša namiņā, našķoties ar piparkūkām un siltu tēju Saldumu namiņā, bet svētku mini zoodārzā varēs sastapt pavisam neparastus zvēriņus. Pulksten 17 – svētku eglītes iedegšana kopā ar Ķepu patruļas varoņiem.

Rēzeknē pulksten 17 (Festivāla parkā, Pils ielā 17) būs Ziemassvētku egles iedegšanas pasākums. Muzikālais piedzīvojums "Mirdzošais prieks", kura laikā kopā ar Ziemassvētku vecīti un viņa draugiem – Zvaigžņu rūķi, Lauvēnu, Kaķenīti un Lapsiņu – tiks uzburti visādi brīnumi, lai eglīte iedegtos un spoži mirdzētu. Tāpat egles iedegšanas svētkos Festivāla parkā darbosies arī Ziemassvētku vecīša namiņš, kurā, noskaitot dzejolīti, varēs saņemt konfektes.

13.decembrī

Krāslavas svētku egles iedegšana pulksten 17 pilsētas centrālajā laukumā.

14. decembrī

Balvos no 9 līdz 13 norisināsies tirdziņš Ziemassvētku noskaņās laukumā pie Balvu kultūras nama.
savukārt Aglonā notiks svētku egles iedegšana.

21.decembrī
Ludzas amatnieku centrā pulksten 9 būs Ziemassvētku tirdziņš ar zirņiem un karstu tēju, meistarklasēm un dāvanām, gardumiem Saulgriežu svētkiem.

Savukārt Daugavpilī no pulksten 10 līdz 16 Rīgas ielā notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš.

Ziemassvētku sajūtu pēcpusdiena Krāslavas pils kompleksā būs no pulksten 15 līdz 19. Ziemassvētku dāvanu un gardumu tirdziņš, radošās darbnīcas, foto apsveikumu akcija iedzīvotājiem, kā arī citas svētku aktivitātes.

26. decembrī

Daugavpilī pulksten 17 Vienības laukumā tiks svinēti Otrie Ziemassvētki.

30. decembrī
Daugavpilī pulksten 16 Vienības laukumā notiks Jaungada skrējiens.

Plašāka informācija par atpūtas iespējām Latgalē te, kā arī novadu tūrisma mājaslapās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!