Foto: Ekrānuzņēmums

Pastaigas dabā ir vitāli svarīgas laikā, kad vairums Latvijas iedzīvotāju strādā no mājām un pavada laiku telpās. Gādājot, lai cilvēki pastaigātos mežos un nedrūzmētos populārākajās dabas takās, uzņēmums "Rīgas meži" ir izveidojuši digitālo karti "mdps.rigasmezi.lv" pastaigu maršruta plānošanai Rīgas mežos. Kartē pieejama informācija par meža teritorijām ar stigām un takām.

Svaigo gaisu var ieelpot priežu mežos, kas aug visapkārt Rīgai. Ja ir vēlme atpūsties meža teritorijā bez drūzmēšanās, iespējams pastaigās doties kādā no "Rīgas mežiem" piederošajiem un aprūpētajiem 60 000 hektāriem mežu, kas atrodas apmēram 50 kilometru rādiusā ap Rīgu. Vispirms digitālajā kartē var izpētīt, kurp doties. Tāpat digitālajā kartē iespējams atrast arī informāciju ar teritorijām, kas ir piemērotas atpūtai mežā un kurām var piekļūt ar automašīnu, sabiedrisko transportu un velosipēdu.

Atverot karti, dažādos slāņos iespējams redzēt mežu teritorijas ar stigām un takām, kā arī brīdinājumus par uzsāktu vai plānotu mežizstrādi. Sākotnēji karte tika izveidota "Rīgas mežu" darba vajadzībām. Digitālā karte pielāgota uzņēmuma ģeogrāfiskās informācijas sistēmai, ar kuras palīdzību iespējams izplatīt informāciju par rekreācijai piemērotām teritorijām.

Ar piedzīvoto pastaigās pa šiem mežiem SIA "Rīgas meži" pārstāvji aicina dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi "#ejmeza". No visām iesūtītajām publikācijām "Rīgas meži" ar datorprogrammas palīdzību izlozēs uzvarētājus un tiem dāvinās kādu no Rīgas ekotūrisma ceļvežiem.

"Ņemiet vērā, ka brīvdienās mežā var notikt dzinēju medības. Par to liecina daudz mašīnu uz ceļa, šāvienu būkšķi un dzinēju sasaukšanās. Tāpēc labāk uz mežu doties košās drēbēs un uzgaidīt, kamēr mednieki dodas uz nākamo nogabalu," piebilda SIA "Rīgas meži" sabiedrisko attiecību speciāliste Elizabete Ronija Dreimane.

Kā sagatavoties pastaigai mežā?

  • Plāno maršrutu, ieskatoties digitālajās kartēs: Visprecīzākā informācija par "Rīgas mežu" apsaimniekotajiem mežiem, takām un stigām atrodama "mdps.rigasmezi.lv";
  • Uzlādē telefonu, lai vienmēr varētu palūkoties kartē, kur atrodies;
  • Mugursomā ieliec termosu ar karstu dzērienu un maltīti, mežā vienmēr viss garšo labāk. Noderēs sausu zeķu pāris un šokolāde, kad saruks spēki;
  • Putnu un tālo skatu pietuvināšanai noderēs binoklis;
  • Paņem līdz maisiņu, kur ielikt atkritumus. Gan savus, gan citu pamestos. Ievēro mežsaimnieku un dabas sargu lūgumu: "Ko dabā atnesi, to aiznes!";
  • Atceries, ka Rīgas mežos eglītes cirst aizliegts!

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!