Foto: Māris Ankevics
Noslēdzies Latvijas un Lietuvas lauku tūrisma organizāciju un dārzkopības speciālistu kopīgi īstenots divu gadu projekts, kā rezultātā tapis jauns lauku tūrisma piedāvājums – vēsturisko dārzu tūrisms. Viesos gaida vairāk nekā 50 vēsturiskie dārzi Latvijā un Lietuvā, pastāstīja projekta vadītāja un Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Karte "Vēsturiskais un mūsdienu dārzs" iekļauti 109 apmeklētājiem atvērti dārzi, tai skaitā atzīmēti 53 vēsturiski dārzi, kuros izceltas šo dārzu vērtības, botāniskie dārzi un augu kolekcijas, kur var iepazīt dārzkopības tradīcijas un vēsturi un kur apskatāmas tradicionāli audzētas augļu, dārzeņu, garšaugu, dekoratīvu koku, krūmu un ziedu šķirnes. Iekļauti vairāki daiļdārzi, kur smelties idejas sava dārza dizainam, kā arī saimniecības, kas nodarbojas ar ogu un augļu pārstrādi.

Aicinot apmeklēt vēsturiskos dārzus Latvijā un Lietuvā, "Lauku ceļotāja" mājaslapā izveidota īpaša, dārziem veltīta sadaļa, ko iespējams apskatīt šeit. Tur atrodama informācija par vēsturiskajiem dārziem Kurzemē, Zemgalē un Latgalē, kā arī Lietuvā (Aukštaitijā, Žemaitijā), interesanti fakti par dārzkopības vēsturi, kā arī septiņi maršruti pa dārziem. Šajos maršrutos varēsi izzināt dažādus vēsturiskos dārzus – gan muižas dārzus, kur viesoties ābeļu vai rožu ziedēšanas laikā, gan augļudārzus, kur nogaršot un iegādāties visgardākos ābolus un noklausīties stāstus par dārza tapšanas vēsturi un vērtīgus padomus par dārzu kopšanu. Šie vairāku dienu un dažāda garuma maršruti veicami ar automašīnu, atsevišķi posmi piemēroti velobraukšanai.

Kā norāda dārzu īpašnieki, interese par vēsturisko un arī mūsdienu dārzu apmeklējumu aug, it sevišķi tas novērojams kādas konkrētas augu grupas ziedēšanas, kā arī ražas novākšanas laikā, kad apmeklētāji ierodas, lai iegādātos lauku labumus, degustētu produkciju un piedalītos gatavošanas meistarklasēs. Saimnieki norāda, ka galvenās apmeklētāju grupas ir ģimenes ar bērniem, ekskursiju grupas, tai skaitā senioru, kā arī individuālie ceļotāji.

Projekts tiek realizēts "Interreg" Latvija – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros no Eiropas reģionālā attīstības fonda. Projekta partneri: Lietuvas dārzkopības institūts, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", Dobeles dārzkopības institūts, Rundāles pils muzejs, Kauņas rajona muzejs, Lietuvas Lauku tūrisma asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!