Foto: Publicitātes foto

No 2. jūnija līdz 4. jūlijam Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma izstāde "Padomju Jāņi" par latviešu tradicionālo svētku – Jāņu jeb Līgo svētku – svinēšanas kultūru padomju laikā.

Pagājušā gadsimta 1940. – 1980. gados krasas pārmaiņas piedzīvoja pirmskara Latvijā godā celtās tradicionālās Jāņu jeb Līgo svētku ieražas. Jāņi kā spilgtākie latviešu tautas svētki radīja padomju varas vēlmi tos izmantot, gan izrādot Latvijas iedzīvotājiem lojalitāti, gan aizliegt, pasludinot Jāņu svinēšanas tradīcijas par novecojušām un laika garam neatbilstošām, stāsta muzeja pārstāve Santa Šustere. Rīkojot izbraukuma seminārus un informējot par darbaļaužu darba pienākumiem svētku dienās, pārdzejojot tradicionālās tautasdziesmas padomju folklorā, Jāņu svinēšanas kultūrā tika iemānīts varai vēlamais saturs.

Padomju gados Jāņu svinēšanas aizliegumu un atļauju viļņi periodiski nomainīja cits citu – no pseidotautiskuma, "kreppapīra farsa" līdz striktam aizliegumam un cenzūrai visam ar Līgo un Jāņu vārdu saistīto. Tikmēr sadzīve attieksmē pret svētkiem ienes vēl lielāku krāsainību.

Ogrē apskatāmajā izstādē "Padomju Jāņi" eksponētas pretrunīgā laika liecības par latviešu tradicionālo svētku pārvērtībām padomju gados. Fotogrāfijās redzam Jāņu svinēšanas kultūru – no slepenas svētku svinēšanas hipiju komūnā līdz gumijas riepu instalācijas veidošanai tradicionālās pūdeles vietā 1970. gadu sākumā. Par alus dzeršanas kultūru vēsta dažādu materiālu alus kausi, tolaik iecienītu dzērienu etiķetes un populārās Lielvārdes "Lāčplēša" alus darītavas muciņas.

Foto: Publicitātes foto

20. gadsimta otrajā pusē par populāriem padomju dzīvesstila atribūtiem kļuva suvenīri, sīkplastikas figūriņas, kuras, ražotas gan rūpnieciski, gan autortirāžās, ilustrēja padomju laikam raksturīgo sortimentu un sīkplastikas dizainu konkrētajā tēmā.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Rīgas Pašvaldības kutūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Andreja Pumpura Lielvārdes muzeju un Gunāru Dzeni (Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs).

Izstāde "Padomju Jāņi" skatāma līdz 4. jūlijam, ieeja izstādē bez maksas.

Vairāk par muzeju un to, ko apskatīt Ogrē, lasiet rakstā "Brīvdienu maršruts: Ogre - pilsēta ar nosaukumu, kas patīk Šreka faniem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!