Pagājušā gadā īstenotās administratīvi teritoriālās reformas rezultātā, apvienojot Daugavpils un Ilūkstes novadu, tika izveidots jauns – Augšdaugavas – novads. Tagad vienā novadā apvienoti vairāki unikāli dabas un kultūrvēsturiski objekti, sākot no krāšņiem un ūdens bagātiem dabas parkiem un beidzot ar Berķeneles pusmuižu un selekcionāra Sukatnieka piemiņas dārzu.

Dabas parks "Dvietes paliene"

Gadrīz pieci tūkstoši hektāru lielais dabas parks atrodas Latvijas dienvidaustrumos, Daugavas kreisajā krastā Augšzemē. "Dvietes paliene" ir viens no lielākajiem un labāk saglabātajiem dabisko upju palieņu paraugiem Latvijā un Eiropā, tas iekļauts Eiropas Savienības (ES) īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura 2000. Tā ir unikāla, pasaules mēroga nozīmes migrējošo putnu pulcēšanās un ligzdošanas vieta. Teritorijai piešķirts putniem nozīmīgas vietas statuss, turklāt Dvietes paliene atbilst globālā līmeņa putniem nozīmīgo vietu kritērijiem un tas ir starptautiskā mērogā nozīmīga caurceļojošo ūdensputnu pulcēšanās vieta pavasarī un svarīga ūdensputnu ligzdošanas vieta. Tajā mitinās savvaļas zirgi un govis (titulbildē).

Dvietes senleja ir viena no senākajām apdzīvotajām vietām Latvijas teritorijā – pirmie iedzīvotāji te ienākuši jau ledus laikmeta beigās apmēram pirms 11 tūkstošiem gadu. Šī teritorija nozīmīga arī ar arheoloģiskajiem pieminekļiem, te atklātas akmens laikmeta apmetnes, vēlā dzelzs laikmeta un viduslaiku apmetņu vietas, agrā dzelzs laikmeta pilskalni un vēlā dzelzs laikmeta senkapi.

Dabas parkā "Dvietes paliene" izveidots Dvietes senlejas informācijas centrs "Gulbji", kurā var iegūt informāciju par Dvietes senlejas dabas un kultūrvēsturiskajām bagātībām, par dabas parka apsaimniekošanu, var saņemt ekskursijas vadītāja pakalpojumus, izstrādāt ceļojuma maršrutus.

Paula Sukatnieka mājas "Apsītes" un viņa piemiņas dārzs

"Apsītēs" dzīvojis un strādājis Latvijā pirmais vīnogu selekcionārs Pauls Sukatnieks (1914–1989). Šobrīd te ir viņa bibliotēka un darbistaba, labiekārtots dārzs, kurā apskatāmas dažādas krāšņumaugu, krūmu un kokaugu sugas, Sukatnieka selekcionētās vīnogu šķirnes un vīnogu dārzs.
Latvijas vīnogu tēva mūža lielākais sasniegums bija radīt vīnogu–ziemeļnieci, ko ikviens var audzēt savas piemājas dārzā, brīvā dabā. Daudzas no viņa radītajām vīnogu šķirnēm vēl šodien tiek audzētas gan Latvijas dārzos, gan Igaunijā, Norvēģijā, Sibīrijā, ASV, Kanādā u.c.

Apmeklējot "Apsītes", interesentiem ir iespēja uzzināt Sukatnieka stāstu no vīnogu dzimšanas brīža līdz viņa piemiņas dārza izveidei; nogaršot vīnogas (vasaras noslēgumā, rudens sezonā); baudīt vīnu un vīnogu lapu tēju; aplūkot vīna popularizēšanas ekspozīciju.

"Daugavas loki" – dabas taku un apskates objektu pārpilnība

Dabas parkā ietilpst astoņi 4 līdz 6 km gari un gleznaini Daugavas loki jeb meandri, kas tiek uzskatīti par senākajiem Daugavas ielejas veidojumiem Latvijā, kur upe saglabājusi savu dabisko tecējumu. Daugavas loki ir daļa no aizsargājamo ainavu apvidus "Augšdaugava", kas iekļauta ES īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura 2000 un UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā.

Dabas parkā ir vairākas aktīvās atpūtas iespējas, tostarp ceļošana ar velosipēdu pa apļveida maršrutu, kura kopējais garums ir 128 km, un ainaviska laivošana, aplūkojot pilskalnus un Daugavas senieleju, izbraucot cauri Daugavas vārtiem un gūstot priekšstatu, kāda bijusi latviešu likteņupe pirms trīs hidroelektrostaciju izbūves upes lejtecē.

Dabas parkā ir vairākas dažāda garuma pastaigu takas: Adamovas dabas taka (1,8 km), Markovas izziņu taka (2 km), zirgu sētas "Klajumi" odu taka (400 m); Lielbornes muižai (2 km), Slutišķu gravu taka (2 km). Katra dabas taka ir interesants tūrisma objekts, kas piedāvā savu unikālo pieredzi un apskates un kultūrvēsturiskus objektus.

Dabas parka "Daugavas loki" teritorijā atrodas vienīgais muižas komplekss, kas tajā saglabājies, – Lielbornes muiža. Šobrīd apskatāma, iespējams, 18. gs. celtā vecā pils, kā arī 19. gs. pirmajā pusē klasicisma stilā celtā jaunā pils. Lielbornē terasēs veidots senais parks, un vēsturiskās vietās izbūvētas atpūtas vietas, no kurām paveras skats uz dzirnavu drupām, dīķiem, Bornes upes straujteci un Daugavas lokiem.

Seno amatu darbnīca "Klēts"

Birkineļos, Kalkūnes pagastā ir unikāls Valsts nozīmes vēstures piemineklis – seno amatu darbnīca "Klēts", kas izveidota Latvijas izcilā dzejnieka, tulkotāja, drāmas meistara, politiskā un sabiedriskā darbinieka Raiņa (1865–1929) bērnība mājās – Berķeneles pusmuižā.

Tagad seno amatnieku darbnīcā var uzzināt tās vēsturi, apskatīt daudzus seno amatu izstrādājumus un mēģināt pašam apgūt kādu amatu. Raiņa bērnības iespaidi Berķeneles muižā atspoguļoti dzejoļu krājumā "Dagdas piecas skiču burtnīcas", un te veidojusies nākamā dzejnieka personība, pasaules uzskats, tapuši pirmie dzejoļi.

Dabas liegums "Pilskalnes Siguldiņa"

Krāšņā ielejā, ko izgrauzuši ledāju kušanas ūdeņi, atrodas dabas liegums "Pilskalnes siguldiņa", kas iekļauts ES aizsargājamo teritoriju tīklā Natura 2000.

Ielejas krasti bagātīgi noauguši ar platlapju kokiem, un tajā izveidotas vairākas mācību izziņu takas: Sprīdīša takā (1,6 km) izvietotas Annas Brigaderes pasakas "Sprīdītis" varoņu 32 koka skulptūras, dendroloģiskajā un ģeogrāfiskajā maršrutā (3,8 km) var iepazīties ar 28 dendroloģiska, 10 ģeoloģiska un kultūrvēsturiska rakstura objektiem; taka "Vēstures liecinieki". (0,6 km kā dendroloģiskā maršruta turpinājums) vēsta par 1. Pasaules kara atstāto mantojumu, Vācijas armijas aizsarg-būvēm, un purva takā (apmēram 6 km, kur ir 600 m gara koka laipa pāri nelielam dzērveņu purviņam) var iepazīties ar purva augu valsti un kukaiņēdāju augu – raseni.

Sventes ezera taka

Labiekārtotajā ezera takā rekonstruēts pastaigu celiņu tīkls ar soliņiem, atpūtas un piknika vietām, lapenēm, pastaigu laipām, skatu platformām un citiem infrastruktūras elementiem.

Jauns maršruts – dzērienu tūre "Priekā!"

Šogad Augšdaugavas novadā interesentiem tiek piedāvāts jauns tūrisma maršruts, kas veltīts stiprajiem dzērieniem, tostarp latviešu tradicionālajai šmakovkai.

Laucesas pagastā kokaudzētavā "Sēlija" tiek piedāvāta dažādu ogu un augļu vīnu, kā arī sulu degustācija un iegāde un ekskursijas pa ābeļdārzu, ābolu noliktavām un ražošanas cehiem.

Skrudalienas pagastā atrodas mūsdienīgs objekts ar klasiskajām un ilggadējām šmakovkas ražošanas tradīcijām – Šmakovkas laboratorija. Te var apgūt ne tikai ar produkta ražošanas procesu un tā vēsturi, kā arī pasūtīt visu šmakovkas veidu degustāciju, bet arī iepazīt latgalieša iesvētīšanas rituālu.

Biķernieku pagastā atrodas vietējā brendija ražotne "Kazanova moonshine". Tajā iespējama ekskursija pa ražotni ar izgatavotās produkcijas degustāciju, iepazīšanās ar brendija gatavošanas procesa posmiem un iesaistīšanās ražošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!