Foto: Publicitātes attēli
No 2. līdz 4. jūlijam Jaunmoku pils, atzīmējot 120. jubileju Dārza svētkos ar tematiku "…dabiski…", aicina ikvienu apmeklēt jubilejas izstādes, ekskursijas pils parkā, piedalīties radošajās darbnīcās, baudīt muzikālas performances un citus svētku pārsteigumus.

Šogad Jaunmoku pils aicina ikvienu sajust dabu un dabiskumu – tā klātbūtne jūtama gan Kurzemes pakalnu ieskautajā pils apkārtnē, gan pils interjera salonos, kuros caurvijas jūgendstila dabas motīvi.

120. jubilejas svētki tiks atklāti 2. jūlija pievakarē pulksten 18:00 ar gleznotāja Andra Vītola un arhitekta Andra Vītola darbu izstādi "Divi Andri. Divi Vītoli" un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes Kokapstrādes katedras studentu diplomdarbu un kursa darbu izstādi. Pulksten 19:00 viesi tiek aicināti uz romantiskām trīs kārtu vakariņām no ēdienkartēm "Brīnišķīgais dārzs" un "Noslēpumainais mežs" skaistajā pils parka lapenes terasē, klausoties saksofona melodijās un baudot vasaras vakara saules apspīdētās Jaunmoku pils dabisko ainavu. Romantiskajām vakariņām aicina pieteikties līdz 1. jūlijam pa tālruni 26187442 vai e-pastā info@jaunmokupils.lv.

Sestdienas, 3. jūlija, aktivitātes tiks īpaši veltītas ģimenēm – varēs radoši darboties ar dabas materiāliem, iepazīt pils vēsturi un apkārtni, piedaloties pils parka ekskursijā, kā arī baudīt īpašus sveicienus no Tukuma mūzikas skolas audzēkņiem un pedagogiem. No pulksten 13:00 Jaunmoku pils Kolonnu zālē tiks atklāta vēstures izstāde "Jaunmoku pils 120 gadu stāsti", kā arī atvērta grāmata "Jaunmokas. Stāsti.".

Izstādē "Jaunmoku pils 120 gadu stāsti" tiks atspoguļoti materiāli par pils kompleksa vēsturi, laikabiedru atmiņas, vēsturisku notikumu apraksti un Jaunmoku pils iemītnieku likteņstāsti. Izstādē izmantoti lielformāta priekšmeti, un tā izveidota kā labirints, caur kuru virzoties, ikviens varēs iesaistīties dažādu uzdevumu risināšanā, kas būs interesants piedzīvojums visai ģimenei.

Grāmata "Jaunmokas. Stāsti.", kura tapusi par godu Jaunmoku pils 120. jubilejai, iepazīstina ar jaunākajiem pētnieciskā darba apkopojumiem par notikumiem Jaunmokās pirms Otrā pasaules kara, par Rīgas pašvaldības slimo kases bērnu kolonijas "Cīrulīši" darbību, par Agrārās reformas laiku un Jaunmoku muižas īpašnieci Adu Freimani, par notikumu hronoloģiju un citām Jaunmoku pils vēsturei nozīmīgām tēmām.

Svētku kulminācijas diena, 4. jūlijs, īpaši veltīta dabas un vēstures mīļotājiem. No pulksten 11:00 pils parkā norisināsies Tērvetes dabas parka, Kalsnavas arborētuma un Vijciema čiekurkaltes aktivitātes, kurās līdzdarboties varēs gan liels, gan mazs. Pils parkā norisināsies arī gleznotāju plenērs, bet mūzikas baudītājus priecēs Lūznavas muižas deju kopas un vīru kora "Silvicola" svētku sveicieni.

Sestdien un svētdien Jaunmoku pilī no pulksten 11:00 līdz 16:00 darbosies amatnieku tirdziņš, kur varēs iegādāties gan dažādus gardumus, gan noderīgas lietas visai ģimenei. Ikviens interesents un kafijas baudītājs varēs sajust jaunas smaržas un garšas, vērojot ozolzīļu malšanu un baudot zīļu kafiju. Meža muzejā visas dienas garumā varēs vērot vēsturisko kino, bet pils parkā Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizētās tradicionālās "Vēsturisko parku un dārzu dienas" ietvaros būs apskatāmas skaistās un krāsainās jūgendstila krāsu dobes.

Visu svētku laiku pils, tās ekspozīcijas un Meža muzejs Jaunmoku pilī būs atvērts apmeklētājiem, kā arī pils parkā apskatāma Andas Poikānes jubilejas izstāde "…dabiski…".

Ieeja un pārvietošanās pils brīvdabas teritorijā ir bez maksas, ievērojot distanci.

Ieeja pils ēkā ar maskām, ieejas maksa pieaugušajiem 4 eiro, bērniem – 1,50 eiro, studentiem un pensionāriem – 2,50 eiro, ģimenes biļete (divi pieaugušie un divi bērni) – 9,50 eiro, 3+ kartes īpašniekiem (četrām un vairāk personām) – 8 eiro.

Ikvienam, apmeklējot pils iekštelpas, būs iespēja izkalt savu laimes monētu kā piemiņu no Jaunmoku pils 120. jubilejas.

Jaunmoku pils pārstāvji aicina apmeklētājiem būt atbildīgiem un ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus.

Pasākuma laikā tiks filmēts un fotografēts.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!