Foto: Publicitātes foto

Šajā gadā 40.jubileju atzīmē Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takas. Tās mērķtiecīgi veidotas kopš 1975. gada mežainām gravām bagātā apvidū tagadējā Līgatnes novada teritorijā, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām plašā teritorijā, kas maksimāli pietuvināta dzīvnieku dabiskajiem dzīves apstākļiem. Jubilejas gadā apmeklētājus gaida arī dažādi pārsteigumi un jaunumi.

Šajā jubilejas gadā var apmeklēt Līgatnes dabas takas, lai ne tikai vērotu dzīvniekus plašajos voljeros, bet īpaši izveidotās Sajūtu stacijās apjaustu emociju nozīmi dabas izzināšanas procesā. Sajūtu stacijas Līgatnes dabas takās izveidotas, lai dažādotu apmeklētāju iespējas – piedzīvojot jaunas emocijas, izzinātu jaunu informāciju par dabu un norisēm tajā.

Sajūtu stacijas Līgatnes dabas takās ir izveidotas meža vidē. Tās ir informatīvi izglītojošas atpūtas vietas, kur ar taustes, dzirdes, garšas, smaržas, redzes, līdzsvara un intelekta attīstīšanas elementiem un aktivitātēm var izzināt, sajustu un izprast procesus dabā. Katrā stacijā ir interaktīvi uzdevumi kādai no sajūtām – dzirdei, lai ieklausītos dabā; redzei, lai ievērotu ikdienā nepamanīto; ožai, lai sajustu dabas smaržas; garšai, lai baudītu līdzpaņemto maltīti dabas vidē; taustei, lai ar pieskārienu palīdzību iepazītu daudzveidīgos dabas materiālus; prātam, lai uzzinātu par gudrās pūces dzīvesveidu; kā arī līdzsvaram, lai trenētu veiklību un drosmi.

Taustes stacijā izveidota Sajūtu taka, kur izvietoti dažādi dabas materiāli uz zemes, lai ar pēdām piedzīvotu un sataustītu tos, savukārt taustes kastītēs materiāli taustāmi ar rokām, lai noteiktu tur ievietotos dabas materiālus.

Ožas stacijā izvietoti plastmasas konteineri, kur slēpjas dažādas dabiskas izcelsmes smaržas. Viegli saspiežot trauku, nāk gaisa plūsma un jānosaka, kāda smarža izdalās.

Garšas stacija izveidota, kā atpūtas vieta ar galdu un soliem, kur apmeklētāji tiek aicināti celt galdā līdzi paņemtās sviestmaizes un ieturēt maltīti, bet dabā aiz sevis neatstāt atkritumus.
Dzirdes stacijas stilizētie zvani no dažādiem materiāliem, koka, metāla, plastmasas, māla, pieskandina mežu un dod iespēju ieklausīties atšķirīgās skaņās.

Redzes stacijā izvietoti vairāki tālskati, lai vērotu dažādas norises mežā, piemēram, augus, putnus vai arī zibens atstātu rētu kokā.

Prāta jeb intelekta stacijā apmeklētajiem ir iespēja uzzināt nostāstus par gudrās pūces dzīvesveidu, savukārt līdzsvara stacijā ikviens var izmēģināt savu veiklību un līdzsvara izjūtu rāpjoties virvju atrakcijā.

Jāpiebilst, ka Līgatnes dabas takās arī jubilejas gadā apmeklētājus gaidīs Dabas izglītības centrs (DIC) "Pauguri", kurā tiek organizētas tematiskas dabas izziņas nodarbības gan lieliem, gan maziem dabas draugiem. Mācoties par dabu un mācoties no dabas, DIC "Pauguri" piedāvā dažādas metodes – dabas un sevis iepazīšanu un izzināšanu caur sajūtu spēlēm, praktiskiem uzdevumiem un eksperimentiem u.c. DIC piedāvājums būs saistošs gan ģimenēm, gan skolēnu un studentu grupām u.c. interesentiem.

Materiāls tapis sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!