"Šodien katra viļņa šļakatas vēl tikai veido skaistās ledus skulptūras molu galos, bet sestdien tās būs pilnībā pabeigtas, jo vējš pieturēsies vēl līdz rītvakaram," savā "Facebook" lapā "Redzēt debesis" raksta Rolfs Jansons, kuram Pāvilostā izdevies iemūžināt netverami skaistus jūras un sala veidotus mākslas darbus pie bākas. Viņa fotogrāfijas sociālajos tīklos jau izpelnījušās lielu popularitāti.

Ja plānojat brīvdienās doties apskatīt jūras ledus skulptūras pie Pāvilostas, der zināt, ka 50 metrus no krasta, jūrā, viļņi apskalo Pāvilostas Lielo akmeni (Jūrakmeni) – lielāko jūrakmeni Baltijas jūras Kurzemes piekrastē. Tā augstums virs grunts ir 3,5 metri (ūdenī 1,5 m), apkārtmērs ir 15 metri. Padomju laikā šis akmens bijusi robežzīme, jo civiliedzīvotāji gar jūras krastu drīkstēja pārvietoties no Ziemeļu mola līdz Lielajam akmenim.

Foto: Shutterstock

Savukārt abi moli celti 19. gadsimta beigās – 1878. gadā par vācu barona Otto Fridriha fon Lilienfelda līdzekļiem. Paralēlie Ziemeļu un Dienvidu moli veido ostas kanālu, tomēr tā ieeja ir šaura (52 m) un apgrūtina lielāku kuģu kustību, teikts Pāvilostas mājaslapā. Padomju gados, kad molus uzraudzīja robežsargi, pastaigas pa tiem bijis aizliegtas. 2010. gadā moli piedzīvojuši rekonstrukciju, un nu tie atkal ir droši pastaigām. Šobrīd Ziemeļu mola garums ir 287 metri, Dienvidu – 297,5 metri.

Rolfs Jansons gan brīdina, ka pašlaik moli ir pilnībā apledojuši. "Dienvidu mols ir plakans, un iešana pa to ir salīdzinoši vienkārša. Ziemeļu mols uzskatāms par ārkārtīgi bīstamu, tā sākuma akmeņi ir vienā ledū un pakrītot pastāv liela iespēja ieslīdēt ūdenī upes vai jūras pusē. Pastaigām izmantojiet Dienvidu molu, bērni obligāti turami pie rokas!" teikts lapā "Redzēt debesis".

Tāpat Jansons iesaka arī citus apskates objektus pa ceļam uz Pāvilostu:

"Sestdien no rīta lēnām dodies uz Pāvilostas pusi. Pa ceļam apbrīno Abavas ielejas ziemīgo skaistumu, Ventas rumbu, Ēdoles un Alsungas pilis, piebrauc pa veco ceļu pie jūras Jūrkalnē un beidzot nonāc Pāvilostā. Aizsalstošā jūra, avotu leduskritumi posmā Pāvilosta–Strante, bet pats galvenais: apledojušās molu galu ugunszīmes. Smalkas ledus mežģīnes, leņķos veidojušās lāstekas – Gaudi nobālētu skaudībā. Nakšņo kādā no viesnīciņām vai viesu namiem, izgulies, jūras dunas ieaijāts, un svētdien dodies atpakaļ pilsētas virzienā."

Vairāk par miera oāzes Pāvilostas apskates objektiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!