Ikviens Latvijas un arī tālāku zemju iedzīvotājs zina, ka Jūrmala ir labākā vieta atpūtai vasarā. Lai atzīmētu jaunās vasaras sezonas sākumu, piedāvājam ieskatu vēsturiskās un mūsdienu fotogrāfijās, kā arī dažus interesantus faktus par Dzintariem, kurp karstās dienās jau vairāk nekā 150 gadus traucas bariem vien atpūtnieku.

Dzintari 17.gadsimtā dēvēti par Avotiem pēc zvejnieku mājas nosaukuma. Savukārt no 1874.līdz 1922. gadam šī vieta ieguva cēlo Edinburgas nosaukumu, jo ķeizara Aleksandra II meita apprecēja ar Edinburgas hercogu, teikts jūrmala.lv. Tas vēsturiski ir Jūrmalas greznākais rajons ar krāšņām celtnēm. Un jau kopš 19. gadsimta Dzintari bijuši iecienīta krievu aristokrātu apmešanās vieta. Jāsaka, ka nekas daudz nav mainījies un arī mūsdienās kaimiņu lielvalsts iedzīvotāji labprāt uzturas tieši Jūrmalā, Dzintaru, Bulduru un Majoru apkārtnē.

Viens no nozīmīgākajiem notikumiem Dzintaru attīstībā bija 1879.gadā tur uzbūvētā kūrmāja ar jūras paviljonu, kas vēlāk nodegusi, bet šajā laikā bijusi ļoti iecienīta vieta kā inteliģences, tā ārzemju vies un atpūtnieku vidū.

Pirmās Latvijas Republikas gados Dzintaros celtas arī tipveida ģimeņu mājas, kurās izmantotas Jūrmalā iecienītās klasiskās formas un nacionālā romantisma arhitektūras detaļas. Kopš 20. gadsimta 30.gadu otrās puses Jūrmalas kultūras centrs ir arī ir Dzintaru koncertzāle, kura vasaras sezonā pulcē daudz koncertu apmeklētāju. Šogad tās mazā zāle piedzīvojusi vērienīgu restaurāciju un piedāvās plašu mūzikas programmu.

Pēc Otrā pasaules kara Dzintaros tika izvērsta lielu sanatoriju un atpūtas namu celtniecība, no kurām daļa vēl darbojas.

Labākais veids, kā nokļūt Dzintaros ir ar vilcienu un pašreizējā dzelzceļa stacija celta 1981.gadā.

Vairāk informācijas: jūrmala.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!