Foto: Publicitātes foto
Pavasarī, kamēr mēs tikai gatavojamies pludmales sezonai, jādodas ārā no mājām iepazīt, piemēram, Kurzemes jūrmalas skaistākās vietas. Lai nebūtu informācija ilgi jāmeklē, "Delfi ceļojumi" piedāvā savu maršrutu.

Jau 1387.gada Rīgas arhibīskapa ziņojumos Roja minēta kā osta un tirdzniecības centrs, tāpēc esot Rojā, noteikti ir vērts apmeklēt Rojas Jūras Zvejniecības muzeju. Tajā apkopoti materiāli, kas stāsta par Rojas vēsturi, cilvēkiem, Līvu krastu, zvejnieku darbu un dzīvi. Apskatāmas arī ekspozīcijas par K.Valdemāru, Rojas jūrskolu un burinieku būvi 19.gadsimtā. Muzejā iespējams iemācīties lāpīt zvejas tīklu un runāt tāmnieku izloksnē.

Jūrakmeņi ir ledāja atnestie lielie akmeņi jūrā, jūras krastā vai seno jūras krastu joslā. Viens no jūrakmeņiem atrodas Rojā, Jomas ielas galā, jūras krastā. Tā apkārtmērs ir 12,5 m, augstums aptuveni 2 m. Vēl  1950.g. šeit bijis jūras krasts un kāpa, kas pilnībā nosedza akmeni. Šis un vēl citi akmeņi sāka atsegties pēc Rojas ostas molu izbūves.

Koka figūru dārzs - Peldu iela 17, privātmājas dārzā vienuviet izstādītas dažādas skulptūras un figūras, kas veidotas no jūras izskalotajiem kokiem Piemājas dārzā apskatāmi arī dažādi enkuri un citi ar jūrniecību un zvejniecību saistīti priekšmeti.

Dodoties Kolkas virzienā, noteikti jāpiestāj un jāapskata Pūrciema baltā kāpa. Kā liecina arheoloģiskie pētījumi, plašo kāpu grēdu, kas atrodas 300 - 600 m attālumā no jūras un ir ap 20 m augsta, par savu dzīvesvietu izmantojuši akmens laikmeta zvejnieki. Šajā senatnīgajā vietā izveidota dabas taka gar Pilsupītes krastiem. Izejot taku, iespējams iepazīties ar to, kā veidojusies smilšu strēle un kā mainījusies daba laika un cilvēku ietekmē. Takas garums ir 900 metri, laiks, kas nepieciešamas tās izpētei - līdz 1 stundai.

Kad būsiet nonākuši Kaltenē, dodieties pastaigā pa akmeņaino jūrmalu, kur atrodami reti jūras veidojumi - nogulumi ar bagātīgām molusku atlieku fosilijām. Staigājot pa jūrmalu, uzmetiet aci arī mākslīgi izbūvētajai pussalai, kur savulaik atradās Kaltenes eksperimentālā zivju fabrika. Tagad tur apskatāma arhitektes Zaigas Gailes projektētā brīvdienu māja "Lieldienu sala", kas 2007. gadā izpelnījusies balvu kā gada labākā rekonstruētā ēka.

Kaltenē jāizstaigā 800 m garā Kaltenes dabas taka, kurā izvietotas divas platformas un putnu vērošanas tornis ar putnu atpazīšanas "ceļvežiem". Ejot pa taku varēsiet apbrīnot arī Latvijas lielāko jūrakmeni - "Grīļu" dižakmeni.

Aptuveni 1,5 km attālumā no Kaltenes jūrmalas atrodas lieli akmens krāvumi mežā - "Kaltenes kalvas". Līdzīgi veidojumi nevienā citā Latvijas piekrastē nav sastopami. Pastāv viedoklis, ka kalvas senatnē bijušas svētvietas, par tām līdz pat mūsdienām saglabājies daudz teiku un nostāstu.

Kur paēst Rojā un tuvākajā apkārtnē: Restorāns "Mare" Rojā, kur siltā laikā var baudīt ostas skatus un saulīti āra terasē; viesnīcas "Roja" restorāns; krodziņš "Rēderi", kurā iespējams nogaršot vietējo Kaltenes produkciju - zivis dažādās marinādēs; restorāns "Dzintarkrasts", kurā pieejami gan izsmalcināti zivju un gaļas ēdieni, gan kurzemnieku lauku virtuvei raksturīgie ēdieni; atpūtas centra "Otra puse" krodziņš piedāvā mieloties ar latviešu virtuves gardumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!