Foto: Publicitātes foto
Kureliešu grupējums, kas pastāvēja īsu brīdi 1944. gada otrajā pusē, par spīti tā laika situācijai apzinājās sevi ārpus abām okupācijas varām — vāciešiem un krieviem, un bija gatavi cīnīties par brīvu Latviju. Brīdī, kad Vācijas un Krievijas karaspēks karoja mūsu valstī, šādi centieni bija skaisti, cēli un bezgala varonīgi, tāpēc Liepājas Karostas cietumā atklāta ekspozīcija, kas stāsta par šo sarežģīto Latvijas vēstures periodu.

Izveidojot ekspozīciju par Kureliešiem, apzināta svarīga Latvijas vēstures daļa, kas līdz šim publiski maz atspoguļota, bet ir apbrīnojama patriotisma paraugs, skaidro Monta Krafte, Karostas glābšanas biedrības valdes locekle. Stāsts par Kureliešiem tikšot stāstīts vietā, kas ļoti tieši saistīta ar šo vēstures epizodi. Tieši Karostas cietumā notikusi vācu kara tiesa, kurā arestētajiem kureliešiem piesprieda nāves sodu, un pēc sprieduma pasludināšanas septiņus grupas dalībniekus 1944. gada 19. un 20. novembra naktī turpat cietumā nošāva. Kureliešu vienīgais "noziegums" bija vēlēšanās tāpat kā 1919. gadā izcīnīt brīvību savai tautai. Kaut lemtas neveiksmei, Kureliešu cīņas izpauda latviešu tautas gribu, vēlmes un cerību izcīnīt brīvību savai valstij.

Jaunajā ekspozīcijā redzams gan Kurelietis, gan padomju armijas karavīrs II Pasaules kara laikā, gan vācu karavīrs. Izstādīti arī dažādi ekipējuma un sadzīves priekšmeti. Piemēram, izrādās, ka ir kāda ekipējuma sastāvdaļa, kas Krievijā nav mainījusies 200 gadus. Tāda tā bijusi gan cara laikā, gan padomju armijā un tāda tā ir vēl mūsdienās Krievijas armijā. Tas ir sidors - maiss, kas savelkams ar auklu, citiem vārdiem sakot, mugursoma. Citās armijās šis ekipējuma priekšmets ir dažādi mainījies, bet Krievijā – nē. Tāpat interesants fakts ir tas, ka vācu karavīra ekipējumā bija gan karote, gan dakša, bet Padomju armijas karavīram bijis jāiztiek tikai ar karoti. Savukārt to, kāpēc vācu karavīra ekipējumā blašķe ir no metāla, bet padomju karavīram no stikla, gan varēs uzzināt tikai ekskursijas laikā, saka Monta Krafte.

80 kvadrātmetru plašā ekspozīcija veido nozīmīgu daļu no Karostas cietuma muzeja. Tajā ietverts izziņas materiāls par II Pasaules kara beigu notikumiem Kurzemē, Kurzemes cietoksni, Kureļa grupu, tās ideju, mērķiem, vadītājiem un darbību, leitnanta Rubeņa bataljonu, kā arī par grupas likteni un darbības izbeigšanos. Ekspozīciju veido lietiskie vēstures avoti, kas atspoguļo Kureliešu ekipējumu, bruņojumu, sadzīves priekšmetus, sadzīves apstākļus. Tās veidošanā galvenokārt izmantoti autentiski II Pasaules kara laika priekšmeti. Ekspozīciju gida vadībā varēs apskatīt visi, kas dosies ekskursijā pa Karostas cietumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!