Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 4. jūnijā, Latvijā atgriezīsies ikgadējais pasākums "Atvērtās dienas laukos", kura laikā 227 saimniecības aicina ciemos interesentus no visām malu malām. Pasākuma organizētāji informē, ka būs iespēja iepazīties ar dažādiem pārtikas ražotājiem, amatniekiem, pirtniekiem, stādu audzētājiem, kā arī apmeklēt lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, atrakciju parkus, lauku krodziņus un restorānus, dabas takas un izbaudīt lauku noskaņu kādā naktsmītnē.

Plāno rūpīgi!

Plānojot izbraucienu, noteikti jāpievērš uzmanība saimniecību plašajam piedāvājumam. Pirms došanās ceļā jānoskaidro ne tikai interešu loks, bet arī laiks, kas ir nepieciešams, lai apciemotu visas ieplānotās saimniecības.

"Atvērto dienu laukos" piedāvājumi

Turpinājumā aicinām iepazīties ar "Tūrisma Gids" izvēlēto saimniecību piedāvājumu! Karti, kurā apkopotas visas saimniecības un piedāvājumi šī gada "Atvērto dienu laikā", atradīsi šeit.

Latgale ir ne tikai ezeru zeme, bet arī amatnieku, rosīgu namamāšu un sirsnīgu cilvēku novads, kur ciemiņi gaidīti vienmēr. Ko īpašu izbaudīt "Atvērto dienu laikā"?

  • "Silene Resort & spa" šoreiz piedāvās "Šmakovkas laboratorijas noslēpumus". Būs iespēja gan atklāt, kā top tradicionālais Latgales dzēriens, gan arī to degustēt;
  • Viesu māja "Mežinieku mājas" aicina nobaudīt kulinārā mantojuma ēdienus, iegādāties dažādus koka izstrādājumu suvenīrus, kā arī izbaudīt pirts labsajūtu;
  • Savukārt, ja gribas garšot un pašiem piedalīties saldumu gatavošanā, iespējams doties uz "Cukurellu";
  • Bet, ja ir vēlme nogaršot Latgalē grauzdētu kafiju, tad ceļam jāved uz Lūznavas muižu;
  • Arī Raiņa memoriālais muzejs "Jasmuiža" aicina ciemos ne tikai uz pastāvīgās ekspozīcijas apskati, bet arī pēc iepriekšēja pieteikuma degustēt mājas kūkas un zāļu tējas.

Vidzeme šogad piedāvā aizraujošas ēdienu degustācijas, arhitektūras mantojuma apskates un iepazīšanos ar tradicionālo amatniecību:

  • Ēdienu kultūru eklektiku varēs baudīt brīvdabas picērijā "Vīnkalni", kur līdzpastāv gan latviešu, gan itāļu virtuve;
  • Keramiķis Kristaps Braslis aicina ciemos, lai vērot, kā notiek māla produktu ražošana. Interesentiem būs iespēja iemēģināt roku darbam ar mālu un apgleznot jau izgatavotu māla podus;
  • "Cēsu maize" dos degustēt maizi no vissenākajām labības šķirnēm;
  • Arī "Ungurmuiža", kas ir vienīgā baroka koka muiža Latvijā, aicina ciemos;
  • Oleru muiža piedāvās ekskursijas gida pavadībā pa 19. gadsimta ainavu dārzu un muižas kompleksu (pulksten 10, 13 un 18) Būs stāsti, ekskursija un cienasts – tēja/kafija ar kūku.

Zemgale ir piļu un muižu novads, kas šoreiz pārsteigs ar vīna degustācijām un augu stādu apskatēm:

  • "Tērvetes vīni" aicina ekskursijā pa vīna darītavu, kā arī uz vīna un uzkodu degustāciju;
  • "Kugrēnu vīna darītava" piedāvā īpašas atlaides gan vīna degustācijām, gan arī iegādei;
  • "Laima Ceramics" aicina uz ekskursiju, kā arī pulksten 13 uz radošo meistarklasi;
  • Lai bez maksas apskatītu ūdensrožu kolekciju, jādodas uz stādaudzētavu "Dimzas";
  • Bet uz iepazīšanos ar eksotiskajām trifelēm aicina zemnieku saimniecība "Jaunavas" jeb "Truffland".

Kurzemē ne tikai dzimst vējš un roks, bet arī vīni, šokolāde, kā arī izpriecas jebkurai gaumei:

  • "Pūres šokolādes" muzejs aicina klausīties stāstus par šokolādi un piedalīties dekorēšanā;
  • "Sun Lap" aicina uzzināt ķermeņa stiprināšanas noslēpumus, kā arī uz skrubja darināšanas meistarklasēm (pulksten 11, 13.30 un 16);
  • Bet iepazīties ar Latvijas podniecības vēsturi interesentus sauc "Saules lietas";
  • Spāres muiža piedāvās izgaršot našķus no seno recepšu krājumiem, kā arī pastaigas ar pārsteigumiem;
  • "Tiņģeres muiža" rīkos vizīti pie muižkundzes, kurā paredzēta viesu sagatavošana vizītei (ietērpšana), senu spēļu mācīšanās un dažādi cienasti.

Arī Pierīga aicina izbaudīt lauku piedāvātos labumus un izklaides visas dienas garumā:

  • Turkalnes muiža rīkos stāstījumus par alus darīšanu, kā arī alus un sidra degustācijas;
  • "Gogelmogels" aicina izbaudīt saldējumus un ne tikai;
  • Savukārt ar iepriekšēju pieteikšanos ir iespēja baudīt lauku šarmu ar restorāna notīm "Garšu sētā";
  • Neierasto sojas vasku sveču izgatavošanu piedāvā "Krapes muižas ūdensdzirnavas";
  • Viesu māja "Ķekavas līči" piedāvā atpūtu svaigā gaisā kopā ar 40 dažādām dzīvnieku šķirnēm.

Neskatoties uz to, ka vasara nāk gausāk nekā ierasts, tas tomēr netraucē jau tagad sākt vasaras piedzīvojumus. "Atvērtās dienas laukos" dāvā lielisku iespēju pavadīt laiku ar ģimeni vai draugiem, iepazīstot Latvijas āres, baudot ēdienus un dzērienus, kā arī iegūstot jaunas zināšanas. Plāno pēc iespējas plašāku programmu un jau 4. jūnijā dodies ceļojumā pa Latvijas laukiem! Protams, cerībā, ka arī laikapstākļi lutinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!