Ja vēlies izlocīt kājas, ne tikai aši izskriet pa kādu īsu taku, tad šis raksts būs piemērots tev. Šajā reizē "Tūrisma Gids" izraudzījies vairākas dabas takas, kas stiepjas vismaz trīs kilometru garumā, tādējādi piedāvājot patīkamu un kārtīgu pastaigu dabā.

Pēterezera dabas taka

Dundagas novadā meklējamā Pēterezera dabas taka nudien ir lieliska pastaigu vieta.Lokveida taka ir aptuveni 3,4 kilometrus gara. Lai to pilnībā iepazītu, vajadzēs aptuveni stundu. Ceļš vedīs gan pa takām, gan laipām, gan arī kāpnēm, vijoties pāri kangaru mugurām un vigu vēderiem.


Dodoties pārgājienā pa šo vietu, būs iespējams arī iepazīties ar pašu Pēterezeru, kā vārdā arī nosaukta pati taka. Savukārt pēc tam var turpināt pastaigu pa ezera purvaino krastu, kur atrodamas vairākas aizsargājamas augu sugas.

Lasīt vairāk

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

10 kilometrus garā Brīvības taka Liepājā


Brīvības taka Liepājā ir salīdzinoši jauns, lielisks maršruts, kas ļauj iepazīt ne tikai Karostas vēsturi un militāro mantojumu, bet arī izbaudīt Karostas dabas daudzveidību. Tas patiks ne tikai militārā mantojuma un vēstures cienītājiem, bet arī visiem tiem, kas vienkārši vēlas izlocīt kājas un pabaudīt dabu. Taka ir 10 kilometrus gara, lokveida. Ar visu apskates objektu apmeklējumu tās iziešana aizņems apmēram 3,5 stundas.

Taku ieteicams sākt pie Redāna, kas ir daļa no 19. gadsimta beigās būvētā cara laika cietokšņa Tosmares ezera krastā. Savukārt noslēgumā maršruts ved gar Liepājas nocietinājumu kanālu ar tā ainaviskajiem līkločiem un atgriežas sākumpunktā – Redānā, kur pieejama gan autostāvvieta, gan maza atpūtas vietiņa. Taka ir marķēta ar norādes stabiņiem un sarkanām svītrām uz kokiem.

Lasīt vairāk

Slokas ezera taka

Vērts apsvērt ideju par došanos uz Slokas ezera dabas taku, kas atrodas vien nepilnas stundas braucienā no Rīgas.

Slokas ezera dabas taka ir 3,1 kilometru gara, un tā ir lokveida. Vienā virzienā tā ved gar ezera krastu, otrā – cauri mežam, ļaujot vērot, kā pavasarī applūstošs mitrais melnalkšņu dumbrājs ar lielu sūnu un dzeņu daudzveidību nomaina sēnēm bagātu priežu mežu, kas savukārt mijas ar nosusinātu un kokiem apaugušu augsto purvu. Pa ceļam atrodami arī dažādi sportisku aktivitāšu rīki – šūpoles, līdzsvara koks, kāpelēšanas objekti, kas sevišķi priecēs jaunāko paaudzi.

Lasīt vairāk

Dabas taka gar Rojas upi un tās septiņi virtuālie skatu torņi


Foto: Rojas TIC arhīvs
Dabas taka, kas atrodas Rojas upes krastā, nudien ir īpaša. Nepietiek jau ar to, ka tā ir skaistu skatu bagāta, piedāvājot fantastisku atpūtu, bet tajā ir iekļauti arī interesanti elementi – virtuālie skatu torņi.

Gar gleznaino Rojas upi, kuru ieskauj pirmatnīgs mežs, ir izveidota dabas taka, kas pieejama gan kājām gājējiem, gan velobraucējiem, bet ziemā šeit ir interesanti izbraukt arī ar distanču slēpēm. Savukārt pati Rojas upe ir iecienīta laivošanas un supošanas vieta.

Aktīvās atpūtas cienītāju ērtībām šeit izveidotas trīs dažāda garuma distances – 2, 7 un 15 kilometrus garas, lai katrs ceļotājs varētu izvēlēties savām spējām piemērotāko distanci. Tāpat dabas takā ir izvietotas četras atpūtas vietas ar ugunskuru, labierīcībām, soliem, vingrošanas stieņiem un šūpolēm.

Lasīt vairāk

Aklā purva taka, kas ir atsevišķa apmeklējuma vērta


Foto: Alise Lūse
Ja esi nākamas purva takas meklējumos, lūk, variants skaistai atpūtai – Aklā purva taka, kas atrodas Jaunjelgavas novadā.

Aklā purva taka atrodas 90 kilometru attālumā no Rīgas diezgan nomaļā vietā, tomēr taka pavisam noteikti ir atsevišķa apmeklējuma vērta. Taka ir cilpveida un tās kopējais garums ir trīs kilometri.

Taka veidota kā koka laipa ar skatu platformiņām, lai gan varbūt nedaudz pašauri, bet pēc būtības tā ir izbraucama arī ar bērnu ratiņiem.

Lasīt vairāk

Lielezera dabas taka

Foto: Linda Lielauza
Viens no jaukiem galamērķiem vai pieturas punkts kāju izstaipīšanai pēc gara brauciena ir Limbažu Lielezera dabas taka.

Taka ir 3,6 kilometrus gara un vijas tieši gar ainavisko Lielezeru. Takas sākumā jeb ziemeļu daļā ir neliels skatu tornis, kas domāts putnu novērošanai. Visā garumā taka ir labiekārtota, celiņi ir veidoti no koka. Pāri mazai upītei, kuru dēvē par Donaviņu, ir burvīgs koka tiltiņš. Starp citu, ejot pirmo reizi pāri tiltam, jāievēlas vēlēšanās, jo tad tā noteikti piepildīšoties.

Lasīt vairāk

Pārsteigumiem bagātā dabas taka "Rīvas loki"


Foto: Ventspils TIC arhīvs
Dabas takas "Rīvas loki" augšup un lejup vedošie ceļi atklāj ainaviskus skatus. Vienvirziena taka ir nosacīti sadalīta trīs posmos. Ņemot vērā stāvos kāpumus un kritumus, tās pieejamība ir ierobežota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ir tikai pāris vietas, kur var piekļūt ar transportlīdzekli un baudīt elpus aizraujošus skatus.

Pirmie trīs kilometri ir visvieglākie, tos bez grūtībām būs iespējams pieveikt arī senioriem. Nākošie trīs kilometri jau ir atraktīvāki, tos kātojot, ieteicams lietot trekinga nūjas. Šie abi posmi ir marķēti ar zaļu krāsu. Turpretim pēdējie divi kilometri jau ir saldais ēdiens ekstrēmāku pārgājienu cienītājiem –bez marķējuma, ar daudziem šķēršļiem upes krastos.

Lasīt vairāk

Gleznainā Cecīļu dabas taka


Foto: Eaglewood Pictures
Cecīļu dabas takas sākums atrodas Ieriķos, Amatas novadā, viena kilometra attālumā no Cecīļu dabas takas informācijas punkta. Taka ietver dažāda garuma maršrutus un četras upes. Lai arī var izvēlēties mērot īsākas distances, takas kopgarums ir līdz 15 kilometriem garš un gājiens var aizņemt pat piecas stundas. Izklausās vareni, ne tā?'

Cecīļu dabas takas ir pārpilnas ar dažādām skaistām ainavām, un tur iespējams apskatīt Cecīļu iezi, Dančupītes alu un ūdenskritumu, Stūķu iezi un Ainavu krauju, kā arī daudzus citus dabas objektus.

Lasīt vairāk

Piecus kilometrus garā Dunikas purva taka


Foto: Alise Lūse

Ja ir vēlēšanās kārtīgi izlocīt kājas un doties garākā pastaigā, tad pavisam noteikti ir vērts mērot ceļu uz Dunikas purva taku, kur pabaudīt dabu un atslēgties no ikdienas kņadas.

Dunikas purva laipa ir piecus kilometrus gara un ved caur Tīrspurvu Dunikas pagastā. Koka laipa ir vienvirziena – tas nozīmē, ka jārēķinās ar to, ka būs jāiet gan turp, gan arī atpakaļ.

Taku var mērot, sākot gan ar tās dienvidu, gan ziemeļu pusi. Izvēloties otro variantu, taka noslēdzas ar Latvijā unikālo Luknes skābaržu audzi, kas ir vienīgā Latvijā un ir jau 150 gadu veca.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!